Kompas is landelijke top: niemand ontkomt aan werken

De medewerkers van Kompas.

De medewerkers van Kompas.© Luc Lodder

De gezamenlijke sociale dienst van de gemeenten Nuth, Simpelveld en Voerendaal - kortweg ISD Kompas - hoort bij de Nederlandse top, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Stimulansz. Toverwoord: aandacht.

Monique Evers

Directeur Brahim Ait Mellouk durft te stellen dat zijn mensen alle 489 klanten persoonlijk kennen. "Je kunt iemand pas echt helpen als je weet wie je tegenover je hebt.” Stichting Stimulansz is lovend over deze aanpak: ",Kompas weet, tegen de landelijke en regionale trend in, meer mensen naar werk te begeleiden.”

UitkeringsfabriekVroeger was de sociale dienst een uitkeringsfabriek. Tegenwoordig spreekt Ait Mellouk liever van een mensontwikkelbedrijf. ,,We kijken naar het totaal plaatje. De coach kent de werkzoekende, net als de banenmakelaar die bedrijven langs gaat op zoek naar geschikt werk. We houden de lijnen heel kort. Doen het op de meest eenvoudige manier. “

Bij Kompas gaan de medewerkers ervan uit dat iedereen wil werken. Soms lijkt het alsof iemand niet wil. Maar ook daar zit een reden achter, zegt Ait Mellouk. Bijvoorbeeld omdat iemand zijn gehandicapte kind naar het speciaal onderwijs moet brengen en dus nooit voor half 10 kan beginnen. Als je dat weet kun je een oplossing zoeken.

BijstandsmoederNiemand ontkomt aan werken. En met Kompas valt niet te sollen, draagt de directeur uit. Ja ook de bijstandsmoeder met kinderen. "Ik heb kinderen dus ik hoef niet te werken, die vlieger gaat niet op. Wij hebben het hier wel over gemeenschapsgeld. Het feit dat we vroeger te maken hadden met de Bijstandswet, later de Wet Werk en Inkomen en nu de Participatiewet, zegt genoeg.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee