Kerstmarkt op Munsterplein Roermond ter ziele

© Stefan Koopmans

Kerstevenementen lijken in Roermond geen lang leven beschoren. Was in 2014 de eerste editie van Winterbreak meteen de laatste, nu sneuvelt het daarna in het leven geroepen Santa’s Village. Althans de chalets op het Munsterplein komen eind dit jaar niet meer terug. Voor de kooplieden valt er geen droog brood te verdienen.

Gertie Driessen

"Bovendien werden in de houten kraampjes veel spullen verkocht die niets met kerst van doen hadden” , zegt Leon Rijnders van coöperatie Santa’s Village , die de markt behalve in Roermond al jaren in Valkenburg organiseert. Daar loopt het wel, maar volgens Rijnders trekt het stadje aan de Geul een ander publiek. "Dat zijn mensen die speciaal voor de kerstsfeer komen.”

Ter discussieDe ijsbaan staat nog ter discussie. De ondernemers willen toch graag kerstsfeer, maar de vraag is wie daar voor op moet draaien. Wethouder Angely Waajen laat weten dat de gemeente best financieel wil bijdragen, maar alleen als de ondernemers zelf ook over de brug komen. "We hebben destijds een startsubsidie gegeven, maar kunnen niet structureel de kosten blijven dragen. Het is ook niet gezond als zo’n evenement alleen op de overheid leunt” .

BegripDennis van Dijk en Wim Cox van winkelierskoepel Biz hebben begrip voor dat standpunt. De Biz probeert daarom draagvlak te creëren onder de winkeliers. Volgens Waajen is het ook aan de ondernemers om te bepalen of ze weer met de organisatie van Santa’s Village in zee willen of dat ze zelf iets willen regelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee