Kerstmarkt op Munsterplein Roermond ter ziele

Print
Kerstmarkt op Munsterplein Roermond ter ziele

Afbeelding: Stefan Koopmans

Moethagen-Hertenpael - Kerstevenementen lijken in Roermond geen lang leven beschoren. Was in 2014 de eerste editie van Winterbreak meteen de laatste, nu sneuvelt het daarna in het leven geroepen Santa’s Village. Althans de chalets op het Munsterplein komen eind dit jaar niet meer terug. Voor de kooplieden valt er geen droog brood te verdienen.

"Bovendien werden in de houten kraampjes veel spullen verkocht die niets met kerst van doen hadden” ,  zegt Leon Rijnders van coöperatie Santa’s Village , die de markt behalve in Roermond al jaren in Valkenburg organiseert.  Daar loopt het wel, maar volgens Rijnders trekt het stadje aan de Geul een ander publiek. "Dat zijn mensen die speciaal voor de kerstsfeer komen.”

Ter discussie
De ijsbaan staat nog ter discussie. De ondernemers willen toch graag kerstsfeer, maar de vraag is wie daar voor op moet draaien. Wethouder Angely Waajen laat weten dat de gemeente best financieel wil bijdragen, maar alleen als de ondernemers zelf ook over de brug komen. "We hebben destijds een startsubsidie gegeven, maar kunnen niet structureel de kosten blijven dragen. Het is ook niet gezond als zo’n evenement alleen op de overheid leunt” . 

Begrip
Dennis van Dijk en Wim Cox van winkelierskoepel Biz hebben begrip voor dat standpunt. De Biz probeert daarom draagvlak te creëren onder de winkeliers. Volgens Waajen is het ook aan de ondernemers  om te bepalen of ze weer met de organisatie van Santa’s Village in zee willen of dat ze zelf iets willen regelen.  

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →