Sylvana Simons ‘moest oprotten naar het oerwoud’

Print
Sylvana Simons ‘moest oprotten naar het oerwoud’

Afbeelding: Maarten Brante / AD

‘Zwarte Piet is knapper dan die boomaap’, De lijst scheldpartijen die Sylvana Simons over zich heen kreeg, is eindeloos. Komende week is de rechtszaak.

Want ze gaat kijken, zegt ze, naar de rechtszaken tegen 22 verdachten die haar op internet dood wensten of uitmaakten voor ‘aap die moet oprotten’. ,,Ik wil die mensen laten zien dat ik een mens van vlees en bloed ben en geen losgeslagen stuk uitschot waar ze me voor uitmaakten’’, vertelt Simons.

Niet verplicht
De verdachten zijn overigens niet verplicht te komen, al stellen rechters afwezigheid nooit op prijs. 21 mannen en één vrouw staan terecht vanwege discriminatie of opruiing. Hun teksten variëren van scheldkanonnades als ‘opdonderen naar het oerwoud met die rotte apenkop van je’ tot bedreigingen als ‘afschieten dat wijf’.

De verdachten variëren in leeftijd van 15 (de enige minderjarige) tot 72 jaar en komen uit het hele land, Van Roermond tot Ter Apel en van Enkhuizen tot Delft. De oudste verdachte, Ferrie R. uit Kwintsheul, plaatste op Facebook de tekst ‘Ga terug naar die klapperboom waar je bent uitgevallen! Ga met je Turkse Denk-vriendjes lekker naar Turkije. Laat ons met rust met je aso-uitlatingen over onze tradities’. 

Kleinkinderen
„Ik ken de verdachten niet maar ik wil ze zien, weten wie ze zijn. Ik ben benieuwd hoe je als man van 72 aan je kleinkinderen vertelt dat je terechtstaat vanwege racisme”, zegt Simons. Net als Ferrie R. ergerden veel verdachten zich aan Sylvana’s kritiek op Zwarte Piet. Maar de meeste scheldpartijen gaan veel verder dan ‘ga lekker naar Turkije’. Zo drukte Mike M.(28) uit Delft zich op Facebook zo uit: ‘Laat die tering zwarte lekker de pleuris krijgen met d’r kale grote tering muil’. 

Roetmop
De enige vrouw in het gezelschap, Sonja (49) uit Ridderkerk beet Sylvana onder meer toe: ‘Zwarte roetmop moet kappen nu met dat gezeik, kom maar op je bent en blijft zwart dus dan kan je zeiken over alles maar dat is een feit zo zwart als roet’. 

Marcel K. (37) uit Kudelstaart ging zelfs zo ver dat hij op het liedje Oh Sylvana beelden monteerde van Simons die wordt opgehangen door de Ku Klux Klan. Het Openbaar Ministerie vervolgt de mensen die de ergste teksten op internet gooiden én van wie de identiteit was te achterhalen. 

Simons is blij met 22 verdachten. „Het gaat me niet om het aantal mensen, het gaat om het signaal dat wordt afgegeven.”

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee