Stukje snelweg van 2,7 km met status verdwijnt

Print
Stukje snelweg van 2,7 km met status verdwijnt

Links: Protest tegen geluidsschermen in 1983. Boven: Zicht op een nog rustige A2 in de jaren zeventig. De Geusseltrotonde begin jaren zestig. Blokkade door Vinkenslagbewoners in 2004. Afbeelding: ARCHIEFFOTO’S RHCL, RWS, HARRY HEUTS, FRITS WIDDERSHOVEN, DE LIMBURGER

Maastricht - Bijna zestig jaar liep de snelweg A2 dwars door Maastricht. Miljoenen en miljoenen auto’s raasden vlak langs de huizen. Nu de tunnel open is, is de weg bovengronds overbodig. Zondag gaat hij definitief dicht.

De ochtend van 14 april 2004 vergeet hij nooit meer. Voor weginspecteur Chris Dortants lijkt het een dag als alle andere te worden. In zijn dienstauto van Rijkswaterstaat is hij op weg naar een melding op kruispunt Geusselt. „Doe maar rustig aan”, wordt gezegd. „Er liggen wat vuilniszakken op de weg.” Maar wat hij even later aantreft is verbijsterend. 

Vuilnisbelt
Woedende Vinkenslagbewoners hebben een complete vuilnisbelt aangelegd op het asfalt; de snelweg is volledig geblokkeerd door vrachtwagens, spandoeken, opengereten huisvuilzakken en autobanden. 
Chris is als eerste ter plaatse en ziet de chaos aan. „Meteen gaan er allerlei opties door je hoofd. Hoe krijg ik hier in geval van nood een ambulance doorheen? Hoe krijg ik die mensen weg? Nu kun je er om lachen, maar toen was het heel serieus. Het verkeer stond muur- en muurvast.” 

Calamiteitendoorsteek
De dag na de blokkade diende hij een plan in om in de middenberm een zogeheten calamiteitendoorsteek te maken, een stuk vangrail dat in geval van nood open kan. „Toen president Bush hier is geweest, hebben we daar nog gebruik van gemaakt.” 
De blokkade van kruising Geusselt is een van de bijzondere episodes uit de geschiedenis van de A2 in Maastricht. 

Status
Het stukje van 2,7 kilometer – dat formeel autoweg N2 heet omdat het binnen de bebouwde kom ligt – heeft ook bij Rijkswaterstaat altijd een bijzondere status gehad. Een snelweg met een snelheid van 120 kilometer per uur die plots overgaat in een groene golf van 50 midden in de stad; de enige stoplichten tussen Amsterdam en Genua. Chris Dortants: „Geen vluchtstrook of niks. En dan ook nog kruisend verkeer op een ‘snelweg’. Heel bijzonder.” Een stukje spookweg ook.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →