Weblog uit Shanghai: Met Max aan tafel

Print
Weblog uit Shanghai: Met Max aan tafel

Afbeelding: AFP/Greg Baker

Lees de weblog van onze verslaggever Ivo op den Camp:

Formule 1-journalisten en Formule 1-coureurs. Ze zijn – in ieder geval af en toe – tot elkaar veroordeeld. Vaak ontstaat er na verloop van tijd een haat-liefdeverhouding, zeker als je als verslaggever van de sport één bepaalde rijder op de voet volgt.

Magneten
Het werkt als magneten, met gelijk geaarde of tegengestelde polen; elkaar opzoeken en toenadering vinden, maar ook afstand bewaren om onafhankelijkheid te waarborgen. Een spel van fingerspitzengefühl, van onderscheid weten te maken tussen privé- en hoofdzaken.

Vanuit Limburgs perspectief wil een verslaggever alles wat Max Verstappen doet en denkt weten. Of het de krant of social media haalt, is ter beoordeling aan de scribent. Ik weet dingetjes van Max Verstappen die ik voor mezelf houd; omgekeerd geldt overigens hetzelfde. Het betreft zaken die aan de orde komen op sporadische momenten dat privékwesties de sportief-zakelijke belangen overstijgen.

Kloof
Het komt niet vaak voor dat coureur en verslaggever in hetzelfde hotel verblijven, omdat er doorgaans een flinke kloof bestaat tussen wat de Formule 1-snelheidsduivels en de stukjesschrijvers te besteden hebben. Maar in Anting, een onooglijke voorstad van Shanghai op één uur rijden van het centrum, is het aanbod aan hotels dat aan de criteria betaalbaar, hygiënisch en binnen redelijke afstand van het circuit voldoet zeer gering.

Verslaggevers
En zo kan het gebeuren dat Max Verstappen met zijn manager Raymond Vermeulen en personal trainer Jake Alliker in een hoekje aan de ober de bestelling doorgeeft als een plukje vertrouwde verslaggevers het restaurant binnenstapt. Er worden eerst wat algemeenheden uitgewisseld, wat gelachen, de sfeer is relaxed en dan komt het verzoek van de coureur en zijn manager om toch vooral aan te schuiven en het diner gezamenlijk te nuttigen.

Scheidslijn
Dát is tevens het moment dat de scheidslijn tussen zakelijk en privé opschuift. Grappen en grollen rollen over tafel, serieuze persoonlijke kwesties komen aan de orde, wijn en bier worden aangerukt (om alvast elk gerucht uit de wereld te helpen: Max Verstappen hield het bij een watertje met prik), de sfeer is uitgelaten. Na ruim anderhalf uur staat de verstandigste van het stel op en gaat naar bed. Het is toevallig – of niet toevallig – de jongste van de groep: een tiener die geacht wordt de dag erna met een Formule 1-bolide rond te rijden.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →