Knuffel-Griek blijft in cycloon Roda stormbestendig

Print
Knuffel-Griek blijft in cycloon Roda stormbestendig

Afbeelding: Ermindo Armino

Als je van voetbal een statistiek tentamen maakt, zou zelfs Albert Einstein niet slagen. Vraag 1. Je haalt als technisch directeur dertig spelers, hoe groot is de kans dat ze bijna alle dertig nauwelijks indruk maken? (correcte antwoord: honderd procent). Vraag 2. Je gaat als PEC Zwolle- speler alleen op een leeg doel af van 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog, hoe groot is de kans dat je de bal toch niet in dat doel weet te krijgen? (correcte antwoord: honderd procent).

Voetbal lapt alle wiskundige wetten aan zijn laars. Onmogelijk om er beleid op te maken. Daar is Ton Caanen nu ook achter; die dacht ‘als ik er dertig haal, dan zitten daar minstens vijf basisspelers en een Malki-surprise tussen.’ Maar net als met de Paninivoetbalplaatjes waar in vier zakjes van vijf tien Warry van Wattums zaten en nooit één Dennis Bergkamp, kocht Ton vooral katten in de zak.

Lesbos
Had PEC Zwolle zich donderdag gewoon aan de wetten van de statistiek gehouden en er van die twintig schoten op doel er meer dan slechts één raak geschoten, dan was Roda JC kansloos geweest en had Yannis nu op Lesbos in een all-inclusive resort de sirtaki moeten dansen voor verveelde pensionado's.

Maar nu stond hij frisse FOX-ster Hélène te woord met een bloedlip van vreugde omdat een wisselspeler die statistisch gezien nooit invalt iets deed wat ook niet bij zijn statistiek past: een bal met een prachtige curve op de lat schieten. Een bal die van de lat terecht kwam op de kop van een speler die nooit scoort en al helemaal niet met het hoofd. Roda - PEC was een bizarre wedstrijd met een bizarre winnaar en ik weet zeker dat er van bovenaf geïntervenieerd is.

Geilneven
Want God is ook een man en mannen kijken naar RTL7 en dus naar Voetbal Inside. Het programma waar een paar geilneven op leeftijd tussen wat hitsige praat door alles en iedereen in de voetballerij de maat nemen. Dat is vaak grappig, soms hilarisch en regelmatig volkomen over de schreef. Afgelopen maandag was dat het geval toen de heren Yannis Anastasiou door de mangel haalden.

Niet vanwege zijn vaardigheden als coach, maar vanwege zijn haperend Nederlands met Zuid-Europese tongval. Om dat nog eens extra te onderstrepen, draaiden ze het interview met de Roda-coach achterstevoren af. Ha, ha, ha, hi, hi, hi, nu is die rare Griek helemaal niet meer te volgen! Twee clowns van wie één (Van der Gijp) consequent ‘hep’ zegt als het 'heeft' moet zijn, en de ander (Boskamp) het over 'hunnie' heeft als hij ‘hun’ bedoelt, lachen een buitenlandse coach uit om zijn Nederlands. Dieper kun je niet zinken. Zelfs Johan Derksen vond het niet kunnen.

Uiterst correct
En gezien de reacties op social media de rest van Nederland ook niet. Het verstevigt alleen maar de gunfactor van de knuffel-Griek die in de cycloon-Roda stormbestendig blijkt en uiterst correct blijft. De sportcollega's Roel en Hans interviewden Anastasiou laatst in een Grieks restaurant in Heerlen. Nu kun je denken ‘wat cliché, neem zo’n man eens mee naar een ander restaurant', maar ik mag het graag zien: een Griekse trainer die zich ook in het buitenland het liefst laat interviewen met een Hermes schotel onder zijn neus.

Mijn collega's waren vooral onder de indruk van zijn eetlust. Yannis verslond een inktvis met de snelheid van een potvis. En zei vervolgens zich geen typische Griek te vinden. Want hij houdt niet van de sirtaki en smijt niet met borden. Toch gaat deze niet typische Griek Roda in de eredivisie houden. Omdat iedereen hem dat gunt. Yannis, de man voor wie zelfs de ijzeren wetten van de statistiek buigzaam blijken.