Hand in hand protest tegen homogeweld Ronnie en Jasper

Print
Hand in hand protest tegen homogeweld Ronnie en Jasper

Afbeelding: ANP/Piroschka van de Wouw

Duizenden mensen hebben zaterdagmiddag in Arnhem, Den Haag en Eindhoven demonstratief hand in hand gelopen tegen homogeweld. Ze kwamen op voor het stel Ronnie Sewratan-Vernes (31) en Jasper Vernes-Sewratan (35) dat vorige week was mishandeld in de Arnhemse binnenstad.

De manifestatie Hand in Hand voor Diversiteit startte zaterdagmiddag om 17.00 uur. Volgens de politie kwamen in Arnhem zo'n 2.500 mensen op de demonstratie af.

Mishandeling
Onder de aanwezigen waren ook de twee mannen die vorig weekend werden gemolesteerd na een avondje stappen in de Gelderse hoofdstad. Daarnaast kwamen Nederlanders als tv-presentatrice Barbara Barend en D66-leider Alexander Pechtold op de manifestatie af.

De betogers in Arnhem droegen onder meer regenboogvlaggen en borden met teksten als 'Liefde is gewoon'. Op verzoek van de organisatie maakten honderden mensen een selfie om zich ook via sociale media duidelijk te laten horen.

Trein
Ook stapten veel mensen uit Nijmegen op de trein naar Arnhem, nadat Stichting Roze Woensdag met COC Nijmegen en Jongeren organisatie DITO! Nijmegenaren opriepen om mee te doen.

In Den Haag deden verschillende kroegen mee, waarvan er zeven geen gaycafé zijn. Honderden betogers verzamelden zich op Spuiplein. "Het is genoeg nu. Dit is de druppel en schudt ons wakker. Dit hoort niet in Nederland", zegt Peter van Koesveld van de website GayDenHaag.nl. 

In Eindhoven deden ruim vijfhonderd mensen mee aan de manifestatie. "Discriminatie bestrijden met discriminatie is geen optie", aldus de organisator tijdens een speech vooraf. Hij riep deelnemers op trots en zichzelf te zijn. 

Protestmars
Afgelopen woensdag liepen in Amsterdam al enkele honderden mensen mee met een protestmars tegen het geweld, nadat vorige week zaterdagnacht de twee jongens waren mishandeld na het uitgaan. Onderweg kwam het tot een confrontatie met een groep jongeren omdat ze hand in hand liepen. Ronnie zou daarbij met een betonschaar zijn geslagen. Volgens het slachtoffer waren de jongens van Marokkaanse afkomst.

Ze ontvingen vanuit de hele wereld reacties. Het aantal steunbetuigingen dat ze via internet kregen staat inmiddels op ongeveer 7500, vertelden ze. Aan verwerking is het stel nog nauwelijks toegekomen. "We zijn geleefd."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →