21-jarige student redt man met rollator van het spoor

Print
21-jarige student redt man met rollator van het spoor

Willem Stijsiger (76) uit Wolfheze kwam vorige week vrijdag bijna onder de trein. Afbeelding: Marc Pluim

Willem Stijsiger (76) uit Wolfheze leeft nog, met dank aan plaatsgenoot Carl Boelens. De 21-jarige student haalde de man met rollator van het spoor. Een botsing met de sneltrein richting Ede werd ternauwernood voorkomen. ,,Die jongen heeft mijn leven gered’’, vertelt Stijsiger.

Het bijna-ongeluk op de spoorwegovergang naast het treinstation in Wolfheze deed zich vorige week vrijdag voor. Carl zag, wachtend in zijn auto voor de dichte spoorbomen, Stijsiger op de spoorwegovergang in de problemen komen.

Held
De oudere man kwam volledig tot stilstand op de rails. Carl stapte uit en haastte zich naar zijn oudere plaatsgenoot om hem met gevaar voor eigen leven in veiligheid te brengen. ,,Ik was de kluts volledig kwijt. Ik wist niet meer of ik vooruit of achteruit moest", verklaart Stijsiger, die erg slecht ter been is. ,,Carl is een held. We hadden beiden dood kunnen zijn."

Na het incident, waarbij de trein een noodstop maakte, ontfermden omstanders zich over de twee. Stijsiger werd thuisgebracht door Peter Pelzer, lid van de vrijwillige brandweer in Wolfheze en verpleegkundige van zorginstelling Pro Persona.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Enige uitje
Pelzer heeft als lid van de vrijwillige brandweer al veel meegemaakt op het spoor in Wolfheze, maar was toch erg onder de indruk van het incident. ,,De oudere man loopt vaker naar het stationswinkeltje, vlakbij de gevaarlijke overgang. Om een boodschap te doen en een praatje te maken. Het is zijn enige uitje.’’

Stijsiger geeft aan dat dat nu niet meer mag. ,,Niet alleen ik ben erg geschrokken, ook de mevrouw van de thuiszorg. Ik mag daar niet meer komen. Het is ook al tweemaal eerder bijna fout gegaan. Gelukkig ben ik na een paar mindere nachten nu wel van de schrik bekomen.’’

Tijdnood
Dorpsbelang Wolfheze pleit al jaren voor een aanpassing van de spoorwegovergang. Omdat er veel ruimte tussen de sporen ligt, kunnen mensen die slecht ter been zijn bij het oversteken in tijdnood komen. Volgens ProRail is er nu een plan: de overweg wordt zo gemaakt dat voetgangers en fietsers in twee keer kunnen oversteken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →