Zeker 36 doden bij bomaanslagen in kerken Egypte

Print
Zeker 36 doden bij bomaanslagen in kerken Egypte

Chaos na de explosie in een kerk. Afbeelding: Twitter

In twee koptische kerken in de Egyptische plaatsen Tanta en Alexandrië zijn minstens 36 doden gevallen na bomaanslagen. Bij de aanslag in Tanta kwamen tenminste 25 mensen om het leven en in Alexandrië vielen nog elf doden. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

De aanslagen vonden plaats tijdens drukbezochte missen tijdens Palmzondag. "Er was een enorme explosie in de hal'', zei een ooggetuige in Tanta. "Vuur en rook vulden de ruimte. De verwondingen waren zeer ernstig. Ik zag de ingewanden van de gewonden en benen die volledig waren losgerukt van hun lichamen.''

Opgeschrikt
Bij de aanslag in Tanta kwamen minstens 25 mensen om het leven. Meer dan 78 mensen raakten gewond.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag op het grootste christelijke gebedshuis in de regio is nog niet opgeëist. Tanta, dat ligt in de Nijldelta, werd eerder deze maand ook al opgeschrikt door een bomaanslag bij een trainingscentrum van de politie.

Alexandrië
Na de aanslag in Tanta vond ook een explosie plaats bij een christelijke kerk in Alexandrië. Daarbij zijn zeker elf mensen om het leven gekomen, waaronder drie agenten en raakten tenminste 35 mensen gewond. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag. 

Paus
Koptische christenen in Egypte zijn vaker het doelwit van terroristisch geweld. Zo kwamen eind vorig jaar tientallen mensen om het leven bij een bomaanslag op koptische kerk in hoofdstad Caïro. Islamitische Staat executeerde in 2015 nog 21 Egyptische christenen in Libië, waar de slachtoffers werkten.

De explosies vonden plaats in de aanloop naar een bezoek van paus Franciscus aan Egypte. De kerkvorst brengt later deze maand een bezoek aan het land. Franciscus heeft de aanslag veroordeeld.

Medeleven
De Nederlandse regering veroordeelt de aanslagen op twee koptische kerken in Egypte van zondag. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken betuigde zijn medeleven met de nabestaanden en slachtoffers. ,,Veroordeel verschrikkelijke aanslagen Egypte. Kopten hard getroffen op Palmzondag. Gedachten gaan uit naar de nabestaanden'', twitterde de bewindsman.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →