'Dan krijg ik een Limburgs kind, dat wil ik niet'

© iStock

Brabanders die geen baby uit Weert willen. En aanstaande ouders die voor verlossing in Roermond kiezen om ‘Heerlen’ in de geboorteakte te vermijden. Ziekenhuizen zinnen op een truc om aan de voorkeuren van de ouders te voldoen. Tot nu toe tevergeefs.

Peter Bruijns

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen onderzoekt of het mogelijk is de woonplaats van ouders in de geboorteakte en in het paspoort op te nemen, in plaats van de stad waar het kind werkelijk ter wereld is gekomen.

HeerlenHet ziekenhuis reageert daarmee op de gedaalde geboortecijfers in Heerlen, waar tegenwoordig alle ziekenhuisbevallingen van de Westelijke en de Oostelijke Mijnstreek zouden moeten plaatsvinden.

Sommige aanstaande ouders mijden het geboortecentrum in die stad, enkel omdat ze niet willen dat hun kind ‘Heerlen’ als geboorteplaats moet meedragen in het paspoort. Sinds de gefuseerde Zuyderlandziekenhuizen de verloskamers in Sittard-Geleen vorig jaar sloten en het geboortecentrum in Heerlen concentreerden, is het aantal bevallingen daar met 11 procent teruggelopen.

Geen spijtTegelijk kreeg de kraamafdeling in Roermond tien keer zoveel zwangere patiënten uit Sittard-Geleen over de vloer. Nicolle van Zundert uit Susteren baarde haar kerngezonde zoontje Owen in het Laurentius ziekenhuis. Ze heeft geen spijt van haar keus voor Roermond

"Ik werd uitstekend geholpen, het ligt iets dichterbij en het werd aangeraden door de verloskundige. Bovendien wilden we niet dat Owen in Heerlen zou worden geboren en ingeschreven. We hebben niets met die stad."

BrabandersZuyderland is zeker niet het enige ziekenhuis dat met dit probleem kampt. Sommige Brabanders vermijden om provinciaal-chauvinistische redenen de kraamafdeling van het nabije St.-Jans Gasthuis in Weert. Verloskundige Simone Pauelsen in het Brabantse Budel maakt het ongeveer tien keer per jaar mee: een zwangere vrouw die weigert te bevallen in Weert.

"Dan krijg ik een Limburgs kind, dat wil ik niet", zeggen ze dan. Liever rijden ze naar het ziekenhuis van Geldrop, 30 kilometer verderop. Het is een sentiment dat Pauëlsen de aanstaande ouders niet uit het hoofd kan praten.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal