Smokkel bajes Sittard ging via keukenbox

Print
Smokkel bajes Sittard ging via keukenbox

Afbeelding: MGL/Ermindo Armino

Sittard / Roermond - De telefoons en drugs die in februari in de Sittardse gevangenis zijn gevonden, zijn mogelijk via een keukenbox uit de Roermondse bajes naar binnen gesmokkeld. Die vrees bestond bij justitie.

Dat heeft onderzoek gedaan nadat een dvd-speler in een keukenbox is aangetroffen. Voor smokkel van andere waren is echter geen bewijs gevonden.

Gevangenen
Dat een dvd-speler werd verstopt in de box is mogelijk omdat gevangenen nauw betrokken zijn bij het vullen en ontvangen daarvan. Als straf voor de smokkel mogen zij tijdelijk niet meer in het magazijn werken waar de voedingswaren worden opgeslagen. 

Eerder dit jaar zijn maatregelen getroffen waardoor contrabande (verboden spullen) niet van buiten op de luchtplaatsen kan worden gegooid. Justitie bekijkt of meer maatregelen nodig zijn om de invoer van mobiele telefoons te voorkomen. Die worden steeds kleiner en zijn daarom steeds moeilijk op te sporen. 

Acties
Na de vondst van de dvd-speler heeft het Sittardse personeel in twee acties de hele inrichting doorgespit. Daarbij zijn softdrugs en veertien hele kleine mobiele telefoons gevonden. Hoe die zijn binnengesmokkeld, kon niet worden vastgesteld. 

Enkele dagen later in februari is een nieuwe spitactie gehouden. Ditmaal nadat een gedetineerde een andere had bedreigd met een schietpen. Hij zou hebben gezegd dat hij het schiettuig, vaak een balpen waarmee één kogel kan worden afgevuurd, had verstopt op de afdeling. Bij de speuractie is echter geen schietpen gevonden, ook geen andere verboden spullen. De bedreigde gevangene is voor zijn eigen veiligheid overgeplaatst. De ander wordt ook overgeplaatst.

Transparant
Justitie wil verder geen details verstrekken over de voorvallen. "We willen transparant zijn, maar vanwege de veiligheid kunnen we niet meer vertellen. We willen alleen aangeven wat er allemaal gebeurt en kan gebeuren in gevangenissen", zegt justitiewoordvoerder Jaap Oosterveer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen