Syfilis terug bij hetero’s in Limburg, GGD slaat alarm

© iStock

Syfilis duikt na vele jaren weer op onder heteroseksuele jongeren in Zuid-Limburg. Dat is in Nederland uitzonderlijk, signaleert de GGD.

Theo Sniekers

De twee GGD-instellingen in Limburg slaan alarm over zeven gevallen van de ernstige geslachtsziekte syfilis onder heteroseksuele jongeren. Die kwamen in 2016 aan het licht bij testen. Limburg vormt hiermee een uitschieter in Nederland.

ZorgwekkendChristian Hoebe, als hoogleraar infectieziektebestrijding verbonden aan de GGD’en in Limburg, spreekt van een 'zorgwekkende ontwikkeling'. Hij vreest dat alleen het 'topje van de ijsberg' zichtbaar is en is beducht voor verdere verspreiding.

Syfilis kan goed worden bestreden bij tijdige behandeling. De verschijnselen verdwijnen echter ook zonder behandeling. De bacteriën kunnen dan elders in het lichaam toch ongemerkt doorwoekeren. Als dat jaren later duidelijk wordt, kan het voor de patiënt al te laat zijn en loopt deze de kans te overlijden.

Hetero'sSyfilis komt normaal gesproken alleen voor onder homoseksuele mannen. De GGD stuitte er in Limburg vorig jaar 67 keer op. In deze provincie is deze soa echter "kennelijk van de ene groep naar de andere groep" overgedragen, signaleert Hoebe. Naar heteroseksuele jongeren die kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld drugsgebruik, wisselende partners en hun leefmilieu. Maar bij twee hetero’s in Limburg ouder dan 25 jaar werd eveneens syfilis aangetroffen en ook dat is uitzonderlijk.

Hoebe denkt dat de ziekte ook elders in Nederland onder heteroseksuele jongeren voorkomt, maar dat dit nog niet in volle omvang aan het licht is gekomen.