Van verboden terrein naar walhalla voor wandelaars

Print
Van verboden terrein naar walhalla voor wandelaars

Afbeelding: Loraine Bodewes

Van verboden terrein tot wandelgebied. De ENCI-groeve gaat woensdagmiddag open voor publiek. Na jaren van voorbereiding draagt de cementfabriek een deel van de groeve over en staan natuur en beleving centraal.

Hoor je dat?” Boswachter Frenk Janssen houdt halt. Een vaag ratelend piepgeluid klinkt ergens vanaf het water. "Dodaars! Kleine fuutjes zijn dat. Prachtig mooi spul, bijzonder op deze plas.” Dodaars zijn zo schuw dat je ze zelden ziet. Maar hier in de ENCI-groeve dobberen ze vredig.

Kansen
"Spannend", vindt Janssen het dat er vanaf vandaag wandelaars door een deel van de groeve mogen lopen. "Het is voor ons heel spannend, maar we zien vooral kansen om te laten zien hoe mooi dit kan worden.”

Ongeveer 30 hectare wordt overgedragen aan Natuurmonumenten. De overgangszone, het gebied tussen fabriek en groeve, komt in erfpacht bij de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME). De trap omlaag de groeve in gaat open; er is een route uitgezet tot aan Chalet d’n Observant.

Experiment
Het is een curieus landschap, een experiment eigenlijk. Janssen: "We zijn erg benieuwd wat de balans in dit gebied gaat worden tussen veiligheid aan de ene kant en natuur aan de andere kant. Tussen rust aan de ene kant en beleven aan de andere kant. Wat laat je toe en wat gaat te ver?” Het zal een leerproces worden. Natuurmonumenten houdt in elk geval toezicht tijdens openingstijden. 

 

Lees het volledige artikel in de krant van vandaag...

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →