Wie is er in Limburg nog bang voor hiv?

Print
Wie is er in Limburg nog bang voor hiv?

Afbeelding: Istock

Steeds meer Limburgers met een geslachtsziekte. Voor het eerst in 15 jaar weer syfilis onder heteroseksuelen. De GGD Limburg wil dat de seksuele voorlichting verbetert. Want er heersen veel misverstanden. "Een kuurtje en het is over? Na drie kuurtjes gaan je eileiders dichtzitten.”

Syfilis, dat was toch die geslachtsziekte waar illustere figuren als Lenin, Al Capone, Schubert en Hitler aan leden? Was die niet allang uitgebannen? Nee, na een sluimerend bestaan steekt de ziekte weer de kop op.

Verontrustend
Vorig jaar zijn zeven Zuid-Limburgse jongeren positief getest op syfilis, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de GGD'en in Limburg. Opvallend en verontrustend, want zonder tijdige behandeling kan de ziekte dodelijk zijn. Ook de andere onderzoeksresultaten stemmen tot nadenken: bij 18,4 procent van alle door de GGD in Limburg geteste personen werd een geslachtsziekte geconstateerd, een percentage dat alsmaar stijgt.

"De moraal is weer losser geworden sinds hiv behandelbaar is geworden. Het schrikeffect van hiv is weg”, merkt hoogleraar infectieziektebestrijding Christian Hoebe. De aan de GGD Zuid-Limburg verbonden Hoebe stelt dat de nieuwe cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. En het bewijs dat de GGD ondanks alle voorlichting nog veel werk te doen heeft.

Makkelijker
Sociaal verpleegkundigen van de GGD Suzan Hahn en Emily Suijlen luisteren dagelijks naar de verhalen van jongeren over hun seksleven. Sociale media spelen daarin een grote rol, ze maken dat seks tegenwoordig binnen ieders bereik ligt. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →