'Vrienden noemen me regelmatig een rare vogel, soms een sul'

© John Peters

Hij gaf zijn baan aan een jonge collega. Hij gaf zijn vrouw aan zijn beste vriend. Hij geeft niks om geld en status, maar des te meer om blije gezichten. Hoe onbaatzuchtig kan Har Timmermans (53) zijn?

Ron Buitenhuis

Status en geld zeggen me helemaal niks. Als ik op een rijtje zet wat ik allemaal gratis doe, of voor dumpprijsjes.

Rare vogelIk zou me schamen als ik - zoals sommige collega’s - honderd euro per uur zou vragen voor wat knip-, plak- en advieswerk. Vrienden noemen me regelmatig een rare vogel, soms een sul. Ik moest een avondje dj spelen bij een familiefeest. Zegt een vriend: Har, vraag deze keer 175 euro, die lui hebben toch geld genoeg. Maar dat durf ik dan niet, bang dat uitkomt dat ik 25 euro meer heb gevraagd.

Ik kom uit een bakkersgezin in Neer waar eerlijk- en bescheidenheid met hoofdletters werden geschreven. Je niet dikker voordoen dan je bent, en niet met je ellebogen werken. Dat heeft ook wel eens nadelen. Ik heb ooit een vliegtuig gemist omdat ik niet durfde te vragen of ik voor mocht in de incheckrij.

Mooie jeugdHet was voor ons vijf kinderen meestal hard meewerken in de bakkerij. Zeker in het weekend en in de vakanties. Als je jengelde zei m’n moeder: ‘zeur niet, de kindjes in Biafra zouden graag met je willen ruilen’. Mijn ouders waren meer bezig met zorg dan met liefde en toch heb ik er een fijne en mooie jeugd gehad.

Van mijn vader en opa herinner ik me vooral hun gevoel voor humor. Mijn opa lag op het sterfbed toen zijn vriend zei: ‘Toontje, ga a.u.b. niet dood, want anders ben ik dadelijk de lelijkste man van Neer’. Van dat soort humor kan ik genieten. En wat ik thuis, naast bescheidenheid, zeker ook heb geleerd is onbaatzuchtigheid.

EgoïsmeWat dat betreft voel ik me soms meer een Belg dan een Nederlander, want hier lijkt het een uitstervend begrip. Waar vind je nog echte collegialiteit, vriendschap en kameraadschap, niet uit egoïsme maar om er samen beter van te worden?

Dat raakt me en daar kan ik heel ver in gaan. Ik was ooit bureauchef bij een reclamebureau en daar werkte een meisje dat eigenlijk beter was dan ik. Toen heb ik voor haar carrière zelf een stapje teruggedaan. Ik wist ook dat ik minder verdiende dan

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee