Dieven kievitseieren slaan ook in Limburg toe

© ANP/Marc van der Kort

Dieven hebben de afgelopen tijd ook in Limburg op enkele plaatsen eieren van kieviten gestolen. Afgelopen week zijn in het buitengebied van Heythuysen zeker drie nesten van kieviten geplunderd.

Jan Hensels

Volgens Bert Goossens, lid van de Weidevogelbeschermingsgroep van de gemeente Leudal zijn er tien eieren meegenomen. Goossens zag nabij de geplunderde nesten een busje staan. De weidevogelbeschermer heeft bij de politie melding gemaakt van de diefstal.

GeplunderdBij vogelbeschermers in Nederweert bestaat het vermoeden dat ook daar zeker één nest van een kievit is geplunderd. Willem Maris van de Vogelwerkgroep Nederweert meldt dat er bij een leeg nest voetstappen te zien waren. Op basis daarvan wordt vermoed dat het nest is leeggehaald.

De afgelopen dagen sloeg onder meer het Brabants Landschap alarm vanwege het stelen van kievitseieren. De eieren worden of opgegeten door liefhebbers of uitgebroed om de kuikens door te verkopen aan mensen die de beschermde vogels willen houden.

Op tal van plaatsen in Limburg werken vrijwilligers samen met boeren om weidevogels als de kievit juist te beschermen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee