Sylvana tegen verdachten: Gedraag je nu eens als een echte vent

Sylvana Simons in de rechtbank van Amsterdam.

Sylvana Simons in de rechtbank van Amsterdam. © AD/Victor Schildkamp

De eerste vier van in totaal 22 mensen die Sylvana Simons dood wensten of uitmaakten voor 'aap die moet oprotten' staan vanochtend terecht in de rechtbank van Amsterdam. Sylvana zelf is erbij en krijgt ook het woord.

Victor Schildkamp en Kees Graafland

Het gaat om de 33-jarige Wouter van der S. uit Gorinchem, de 42-jarige Bouke van der K. uit Rotterdam, de 24-jarige Jason D. uit Maasdam en de 37-jarige Anne Pieter A. uit Leiden. Ze worden allen verdacht van opruiing en zijn vanochtend alle vier komen opdagen.

De verdachten deden hun uitlatingen tussen 7 oktober 2014 en 12 oktober 2016 op sociale media. Een advocaat van één van de verdachten vroeg de rechter bij aanvang van de zitting waarom juist zijn cliënten terecht staan, terwijl er duizenden scheldpartijen richting Sylvana waren. Volgens het OM staat vandaag en morgen 'de ergste gevallen' voor de rechter. 

'Pittig'
Zoals dus Anne Pieter uit Leiden. Hij noemt zijn facebookpost over het afschieten van Sylvana Pieters 'pittig', maar verdedigt zich tegelijkertijd door te melden dat het al lang geleden is gebeurd. De man is er zelfs niet zeker van of hij de doodverwensing toen wel zelf plaatste. Als hij het al deed dan was dat 'uit emotie'. 

De 33-jarige Wouter uit Gorinchem geeft het posten van zijn opmerking toe. Hij schreef 'Zulke mensen moeten gewoon uit de weg geruimd worden', drukte op enter en klaar. Niets meer of minder, stelt hij. ,,De opmerking was een momentopname. Ik houd van het Sinterklaasfeest, speelde in het verleden vaak zelf Zwarte Piet, dat moet behouden blijven." Het was stom wat hij deed, maar de man vindt ook dat Sylvana bepaalde reacties uitlokt met wat ze doet. Wouter vreest voor zijn baan sinds zijn vervolging door justitie. 

Boos
Jason (24) uit Maasdam, bonkig en in trainingspak, poste de volgende tekst op Facebook: 'Die (Sylvana, red.) moet je samen met Peter R, Prem en die nicht Quincy aan de galg hangen'. Hij geeft het toe, die tekst was van hem. ,,Je bent boos, geeft je mening, tikt wat in en gaat over tot de orde van de dag." Het was dom, zo geeft hij ook toe, hij heeft ook niks tegen Sylvana, maar is gewoon tegen de hele discussie om de traditie van Zwarte Piet te veranderen. ,,Ik had toen ook vrij veel stress aan mijn hoofd."

De 42-jarige Bouke schreef onder meer 'Sylvana Banana ... dat zullen we je betaald zetten.' Hij heeft een verklaring voorbereid. ,,Ik wil mijn vriend Zwarte Piet verdedigen. Mijn vriend Zwarte Piet wil zijn naam en kleur niet veranderen", leest de Rotterdammer voor. Hij vindt: wie kaatst kan bal verwachten en moet niet kinderachtig reageren.

Sylvana
,,Ik ben een mens van vlees en bloed, een echt mens die recht heeft op een mening", begint Sylvana Simons haar verklaring. De Artikel 1-politica legt uit hoe pijnlijk Zwarte Piet voor gekleurde mensen is, 'maar die pijn is blijkbaar minder belangrijk dan het recht om één keer per jaar negertje te spelen.' Ze stelt in de rechtbank dat ze de verdachten nog niet heeft kunnen betrappen op veel inzicht in wat ze gedaan hebben. ,,Ik hoop dat de verdachten zich als een echte vent gaan gedragen en niet de slachtofferrol aannemen zoals ze nu doen."

Filmpje
Vanmiddag worden de zaken tegen Marcel K. (37) uit Kudelstaart en een minderjarige verdachte uit Veendam (15) behandeld. K. ging zelfs zover dat hij op muziek van het liedje 'Oh Sylvana' beelden monteerde van Sylvana Simons die wordt opgehangen door de Ku Klux Klan. 

In totaal staan er vandaag en morgen 22 verdachten terecht. Zij komen uit het hele land, van Roermond tot Ter Apel en van Enkhuizen tot het Westlandse Kwintsheul. Het gaat om 21 mannen en één vrouw. Er zitten twintigers tussen, maar ook meerdere vijftigers en zestigers en zelfs een man van 72, uit Kwintsheul.

,,Ik heb alles bij elkaar 40.000 van dit soort mails, tweets, Facebookberichten en noem maar op gekregen'', aldus Sylvana. ,,Maar het gaat me niet om het aantal mensen dat wordt opgepakt. Ik ben blij dat deze 22 zich nu voor de rechter moeten verantwoorden. Het gaat me om het signaal dat wordt afgegeven dat dit niet kan.''

De uitspraken in de 22 zaken zullen op 18 mei zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee