Brokkenpiloot blijft spoorloos na ernstig ongeval op A2

© Bert Jansen

Het slachtoffer was er al bang voor. December 2014 raakte ze zwaargewond bij een fiks ongeluk op de A2 bij Eindhoven maar de verdachte kwam uit Bulgarije, heeft een adres in Duitsland en het strafbankje in de rechtbank was leeg. Erg vervelend, maar 'het kan er nog wel bij', zei de jonge vrouw laconiek.

Max Steenberghe

Het ongeluk had zo in een actiefilm gepast. Officier van justitie Ingrid Masselink had het complexe plaatje helder voor ogen. Een zwarte Mercedes, van Bulgaren, kreeg pech en de bestuurder belde een maat om hulp.

PechwagenDie kwam later ook opdagen, in een rode wagen. Hij stopte achter de zwarte op de vluchtstrook, er werd wat geknutseld en de rode kon weer door.

Omdat hij achter de pechwagen stond schoot hij, volgens Masselink, echter 'pardoes de snelweg op'. Een achterliggende wagen ging vol op de rem en daardoor kwam een dáár weer achter rijdende wagen met de jonge vrouw in grote problemen. Ze probeerde weg te sturen, dat lukte niet, ze raakte de remmende wagen, vloog over de kop, raakte al tollend ook nog de pechwagen op de vluchtstrook en eindigde in de berm.

ZwaargewondDe vrouw raakte zwaargewond: gebroken ribben, een longbloeding, haar milt scheurde en door een bekkenbreuk zal ze haar verdere leven met een stok moeten lopen. Ze werd pas drie dagen later wakker en kan zich niks herinneren.

De Bulgaar in de rode auto zei destijds dat het ongeluk gebeurde terwijl hij nog stilstond, maar dat is lariekoek volgens Masselink. Genoeg mensen hebben gezien wat er wel aan de hand was, en hij heeft duidelijk schuld. "Hij had sowieso niks te zoeken op de vluchtstrook en mocht zeker niet zomaar terug de weg op."

AfgekeurdEen celstraf kon ze niet eisen en een werkstraf - 140 uur - leek ook nutteloos, maar die kan vervangen worden door 70 dagen cel als de man ooit toch wordt opgepakt.

Rechters en officier hadden het te doen met de vrouw die nog in de eindfase van haar studie al is afgekeurd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee