Internationale ophef over fat shaming-spel 'dik of zwanger?'

© NPO

Ook over de grens is verontwaardiging ontstaan over het KRO-NCRV-programma Neem je zwemspullen mee. Daarin moesten de teams van komieken Klaas van der Eerden en Pepijn Gunneweg onder meer raden of een vrouw zwanger is of niet.

AD/Michelle Sakkers

Zowel Buzzfeed als Ladbible - samen bijna 35 miljoen volgers op Facebook - verbazen zich over het 'wrede' spel. "Ik heb geleerd om een vrouw nooit te vragen hoe lang ze al zwanger is, om de kans te vermijden dat ze dit niet is. Fenomenale programmering, Nederland!", zo schrijft een redacteur van Ladbible.

BorstenDaar bleef de kritiek echter niet bij. Ook het spel waarin de mannen moesten raden of de borsten van een blonde vrouw echt of nep waren viel niet in de smaak. Tot overmaat van ramp werd er ook nog een ouder voorbeeld bijgehaald, waarin de teams moesten raden of iemand een Chinees of Japanner is.

Absurde spellenIn Neem je zwemspullen mee gaan komieken Klaas van der Eerden en Pepijn Gunneweg de strijd met elkaar aan. Dat doen ze met wat ze noemen absurde spellen.

Ben je zwanger?Halverwege de show zondagavond begon het onderdeel 'dik of zwanger?'. "Er is eigenlijk niets ergers dan tegen een ietwat voluptueuze vrouw zeggen: Hey, wat leuk, wanneer ben je uitgerekend? Ben je zwanger? En dat dan niet zo blijkt te zijn", leidde Gunneweg het spelletje in. Zijn collega Van der Eerden reageerde vanaf zijn bank: "Dat is gênant in het echt, toch? Maar nog pijnlijker is daar een studiospel van maken'', waarna het in koor klonk: "Dat gaan wij nu doen! Dik of zwanger?"

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee