Zelfdoding stijgt, maar het tij kan keren

Print
Zelfdoding stijgt, maar het tij kan keren

Afbeelding: Istock

Het aantal zelfdodingen in Nederland is de laatste jaren fors gestegen. Meer openheid en zorg kunnen het tij keren, zeggen deskundigen.

In Limburg plegen elke week twee tot drie mensen suïcide. Desondanks hebben gespecialiseerde psychiaters als Chloë Bollen in Venlo en René de Bruijn in Heerlen de overtuiging dat ‘zelfmoord in principe vermijdbaar is en de klachten die iemand ertoe aanzetten dikwijls goed te behandelen zijn’.Taboesfeer
Zij lichten die visie toe in een nieuwe serie die zaterdag in onze Horizonbijlage van start gaat. De psychiaters ijveren ervoor zelfdoding uit de taboesfeer te halen. Als er minder verkrampt over wordt gesproken in de samenleving, groeit de bereidheid om te zoeken naar behandelwijzen en kunnen suïcidale mensen eerder worden geholpen.

Familie en kennissen
Nabestaanden en mensen die hun zelfmoordpoging hebben overleefd, wijzen in de serie op hiaten in de hulpverlening, maar ook zij pleiten voor meer zorg en openheid rond suïcide. "Het is zaak zelfdoding alom bespreekbaar te maken. Bij mensen die in de problemen zitten, maar ook bij huisartsen, politie, priesters, onderwijsmensen en niet te vergeten de eigen familie en kennissen. Op die manier krijg je suïcidegedachten eerder in het vizier en kun je gerichte hulp inschakelen", zegt Bollen, die sinds 2013 een suïcide preventiepoli in Venlo leidt.Fabels
Tegelijk hopen hulpverleners hardnekkige fabels te ontkrachten, zoals: ‘zij die het hardst schreeuwen dat ze zelfmoord plegen, doen het het laatste’. Ook het zogenaamde Werther-effect (praten of schrijven over zelfmoord zet aan tot zelfmoorden) behoeft nuancering. Het effect bestaat, maar daar staat het zogenaamde Papageno-effect tegenover: publiciteit kan suïcidale mensen de weg wijzen naar hulp. Jaarlijks hebben 400.000 mensen in Nederland suïcidale gedachten en doen 90.000 een zelfmoordpoging. Van 2007 tot 2015 liep het aantal geslaagde suïcides, mede door de recessie, op van 1350 tot 1871. In Limburg waren er in dat laatste jaar 141 zelfdodingen. In 90 procent van de gevallen gaat het om mensen met een psychische stoornis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →