Zonder plezier kilometers vreten met wandelen

Print
Zonder plezier kilometers vreten met wandelen

Afbeelding: Annemiek Mommers

Op de Markt in Sittard start zaterdag de 54ste Kennedymars. Jean Heijnens (66) uit Hoensbroek loopt de tachtig kilometer lange tocht dan voor de vijftigste en laatste keer. "De statistieken. Dat is waar ik het voor doe.”

Begin bij Jean Heijnens niet over de lol van wandelen. Want die kent hij niet. "Wandelen is niet leuk”, benadrukt de gouden Kennedymarsloper dan nóg maar een keer, als anderen hun oren niet kunnen geloven. 

Louter voor cijfers
Laat hem niet lachen over sociale contacten die je er aan over houdt, over endorfinen waar je blij van wordt. Genieten van de natuur dan misschien? Pfffff. Nee, Heijnens wandelt louter en alleen voor de cijfers. Aan sociale contacten geen behoefte, op blijheid zit hij niet te wachten en als de natuur hem zo lief was, dan had zijn achtertuin er wel anders uitgezien. 

"Nee, ik doe het voor de statistieken”, zegt de Hoensbroekenaar en oud-statisticus. Ranglijsten, overzichten, zo veel passen per minuut, zo veel kilometer per uur, gemiddeldes, paslengtes per honderd meter. Dat soort dingen. 
„Wandelen? Ik beleef er echt geen plezier aan”, zegt hij zonder greintje ironie. "Echt gelukkig ben ik als ik achter de computer zit, als ik spreadsheets kan maken in Excel.”

Eerste mars
Zijn eerste Kennedymars beleefde Jean Heijnens als vijftienjarige leerling van het Sint Janscollege in Hoensbroek. Schoolgenoot Herman Maassen vertelde hem over een tocht van tachtig kilometer die hij ging lopen. En die had het weer opgepikt van Tiny Simons, ‘de echte virusverspreidster’. Met drie meiden en vier jongens zijn ze gaan lopen, gaan trainen voor de vierde editie aller tijden. "We hadden werkelijk geen enkel idee hoe dat moest.” 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →