'Een momentopname, stom, maar ik houd van het sinterklaasfeest”

Print
'Een momentopname, stom, maar ik houd van het sinterklaasfeest”

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Veel berouw toonden ze niet over hun stevige uitingen op sociale media. Want de eerste vijf mensen die woensdag terechtstonden voor het bedreigen en beledigen van Sylvana Simons vinden alle ophef wat overdreven.Donderdag volgen er nog eens 17 verdachten waaronder 4 Limburgers.

Een belangrijk signaal aan de samenleving. Die moet zich bewust zijn van de invloed en macht van internet en sociale media en inzien dat niet altijd en overal alles maar mag worden gezegd. 

Bedreigen
Zo motiveerde de officier van justitie woensdag het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om in totaal 22 mensen te vervolgen voor het beledigen en bedreigen van Sylvana Simons. Hij zei dat voor de rechtbank in Amsterdam, waar de eerste vijf verdachten terechtstonden, donderdag volgt de rest, waarbij vier Limburgers. 

"Sociale media vormen een arena voor het democratische debat, maar wel met een keerzijde", zo betoogde de officier van justitie. Van die keerzijde kan Sylvana Simons getuigen. Zij kreeg in twee jaar tijd naar eigen zeggen in "40.000 mails, tweets, Facebookbericht en noem maar op" een "ongekende hoeveelheid racisme en seksisme" over zich heen.

Lees ook: Sylvana tegen verdachten: Gedraag je nu eens als een echte vent

Kritiek
Dat gebeurde nadat zij zich had gemengd in het debat over Zwarte Piet en nog eens na haar aansluiting bij de politieke partij DENK. Het OM besloot ‘de ergste gevallen’ te vervolgen. "Simons kaatst de bal, die mag ze dan terugverwachten, maar niet grenzeloos", aldus de aanklager. 

Onder die ergste gevallen is de 33- jarige Wouter van der S. uit Gorinchem. Hij vindt ook dat Sylvana bepaalde reacties uitlokt met wat ze doet, zo vertelde hij woensdag. Zijn reactie destijds luidde: ‘Zulke mensen moeten gewoon uit de weg geruimd worden’. Hij schreef het, drukte op enter en klaar. Niets meer of minder, vertelt hij. "Een momentopname, stom", vindt Van der S. nu, maar „ik houd van het sinterklaasfeest”. 

Boos
Jason D. uit Maasdam had 'vrij veel stress' aan zijn hoofd toen hij op Facebook schreef dat je Sylvana ‘samen met Peter R, Prem en die nicht Quincy aan de galg moet hangen’. "Je bent boos, tikt wat en gaat 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →