Leraren dreigen met grootste staking ooit in onderwijs

Print
Leraren dreigen met grootste staking ooit in onderwijs

Foto ter illustratie. Een klaslokaal krijgt tijdens een eerdere stakingsdag een flinke schoonmaakbeurt. Afbeelding: ANP

Een week lang de scholen dicht, de grootste onderwijsstaking ooit. Daarmee dreigen actievoerende leraren in het basisonderwijs, die strijden voor een hoger salaris en lagere werkdruk.

"De actiebereidheid is groter dan ooit tevoren", zegt Jan van de Ven, leraar in Overloon en woordvoerder van actiecomité PO in Actie. "Als onze noodkreet niet wordt gehoord, er in het regeerakkoord geen extra geld komt voor de basisscholen, gaat de boel echt plat. Vermoedelijk in september, en dan niet in een week die fijn aansluit op de vakantie."

Actiebereidheid
Bij PO in Actie hebben zich sinds begin maart ruim 36.000 juffen en meesters uit heel Nederland aangesloten. Uit een deze week gehouden peiling, waaraan tot nu tot zo'n 7.000 leraren deelnamen, blijkt dat 97 procent bereid is te staken.

"Een teken aan de wand, een glashelder signaal: de klassen zijn te groot, veel leraren kampen met een burn out, het lerarentekort loopt snel op, de administratieve last is hoog en ons salaris ligt 20 procent lager dan in het voortgezet onderwijs."

Voorkeur
Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) peilde deze week per mail de stakingsbereidheid onder haar 82.000 leden, van wie een flink deel zich heeft aangesloten bij PO in Actie. "Ook wij constateren een zeer grote actiebereidheid", zegt woordvoerder Thijs den Otter. "Van de ruim 5.000 respondenten, is 91 procent bereid actie te voeren als er geen extra geld komt voor hogere salarissen en lagere werkdruk. In het basisonderwijs zelfs 94 procent en daarvan spreekt 73 procent de voorkeur uit voor een staking."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →