Trump: relatie met Rusland 'op dieptepunt'

Print
Trump: relatie met Rusland 'op dieptepunt'

De Amerikaanse president Donald J. Trump. Afbeelding: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland ,,op een dieptepunt'' zijn.

"Wij kunnen op dit moment helemaal niet met Rusland opschieten'', zei hij vandaag op een persconferentie in Washington. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet zich na besprekingen met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou in soortgelijke bewoordingen uit.

Tegenovergestelde
"Het zou fantastisch zijn als wij het goed met Poetin zouden kunnen vinden en wij goed met Rusland zouden kunnen opschieten'', zei Trump. Maar hij rekent er niet op: ,,Dat zou kunnen gebeuren en het zou niet kunnen gebeuren. Misschien zelfs het tegenovergestelde.''

Tijdens zijn verkiezingscampagne liet Trump zich steeds lovend uit over Poetin. De verwachting was dat hij de neerwaartse trend in de betrekkingen zou keren, maar dat is veranderd door de beweerde gifgasaanval in Syrië, die aan meer dan tachtig mensen het leven kostte.

Aanval
Volgens de VS werd die aanval uitgevoerd door het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat die aanval werd uitgevoerd buiten medeweten van Rusland is volgens Trump mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Als antwoord liet Trump een Syrische luchtmachtbasis met tientallen kruisraketten onder vuur nemen. Ook voor de familie Assad is geen toekomst meer.

De verharde houding ten opzichte van Moskou valt samen met onderzoeken van de FBI en het Amerikaanse Congres naar mogelijke banden tussen Rusland en campagnemedewerkers van Trump. De president en zijn medewerkers kunnen nu zijn harde opstelling tegenover Assad aanvoeren als bewijs dat hij tegenover Poetin zijn rug recht kan houden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →