Ophef over Pasen: 'van de zotte' of 'storm in glas water'?

Print
Ophef over Pasen: 'van de zotte' of 'storm in glas water'?

Afbeelding: iStock

En weer is er ophef over Pasen. Nadat het AD woensdag berichtte dat scholen in Den Haag het christelijke karakter van de paasviering afzwakten, was het hek wederom van de dam.

Volgens de krant werd bij de paaswandeling onder meer het bovenste deel van het kruis dat de kinderen dragen afgebroken als islamitische kinderen niet met een christelijk symbool wilden rondlopen. 

Van de zotte
"Voor ons is het belangrijker dat iedereen zich hier welkom voelt dan vasthouden aan conservatieve tradities", zei O3-directeur John Verhoeff daarover. Zowel PVV en VVD stelden er woensdag vragen over. "Van de zotte" noemde Wilders het dat het Paasfeest wordt aangepast en de Haagse gemeenteraad kondigde zelfs een spoeddebat aan over de zaak. 

Een dag later werd de zaak flink genuanceerd. Tegenover NRC ontkennen de scholen dat het paasfeest ineens anders gevoerd wordt. "De christelijke traditie is leidend. Dat betekent een paasontbijt en vertellen over het Bijbelverhaal", zegt woordvoerder Grada Huis van de christelijke onderwijskoepel Lucas Onderwijs

Hoe het feest precies gevierd wordt, verschilt per school maar over een afgebroken palmpaasstok heeft ze nooit eerder gehoord. 

Storm in glas water
Ook het AD zelf komt donderdag met nuance. In een commentaar schrijft hoofdredacteur Hans van Zon dat het gaat om 'een storm in een glas water'. "Juist Pasen is al lang niet meer het traditionele feest dat het ooit was. Vraag menig Nederlander naar de betekenis ervan en zij staan met hun mond vol tanden", meent hij.

De hoofdredacteurs is verder van mening dat "met het afbreken van een kruisje op een paasstok niet gelijk het kerkfeest instort. Dat zou pas kunnen gebeuren als Pasen niet meer volgens christelijke waarden, modern of conservatief, mag worden beleefd."

Van Zon besluit dan ook optimistisch: "Alle reden dus voor rust en bezinning, zonder geroeptoeter over een vermeende aanval op Pasen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →