Kieskeurige reuzenpanda's krijgen in toekomst bamboe uit Venlo

Print
Kieskeurige reuzenpanda's krijgen in toekomst bamboe uit Venlo

Afbeelding: Istock

Venlo - De twee reuzenpanda’s die gisteren zijn aangekomen in Nederland krijgen in Ouwehands Dierenpark Rhenen bamboe te eten uit Venlo. Ze moeten wel nog even wachten op de Limburgse bamboe, pas over drie jaar kan die geoogst worden.

Het bedrijf Bamboo Giant nam vier jaar geleden op eigen initiatief contact op met Ouwehand Dierenpark. "We kregen te horen dat er wellicht reuzenpanda's naar Nederland zouden komen", zegt Bennie Nielen, eigenaar van het bedrijf. "Wij wilden graag de bamboe leveren aan de dierentuin. We zijn overigens ook het enige bedrijf in Nederland en omstreken die bamboe kweekt." 

De komende drie jaar krijgen de panda's nog bamboe uit Asten. De grassoort op de Venlose percelen moet nog groeien, het duurt nog zo'n drie jaar voordat deze geoogst kan worden. "Bamboe heeft veel tijd nodig om te groeien. Ook zijn er strenge eisen waar we aan moeten voldoen. Regelmatig komt er iemand uit China over om de kwaliteit van onze bamboe te testen. Dat is ook de reden dat we de locatie van de percelen geheim houden. We willen niet dat een stelletje grappenmakers iets uithaalt met de bamboe."

De reuzenpanda's eten zo'n 30 kilo bamboe per dag, maar het zijn wel kieskeurige eters. "Ze eten voor 99,5% bamboe", legt Nielen uit. "In de dierentuin krijgen ze af en toe een appel of wortel voor de vitaminen. Het moet overigens wel een speciale bamboesoort zijn, het is niet zo dat ze elk soort lusten. Ja, het zijn zeker geen gemakkelijke eters. Ze eten meer niet dan wel."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen