Terreurverdachte wilde jeugdvriend nareizen naar kalifaat IS

Print
Terreurverdachte wilde jeugdvriend nareizen naar kalifaat IS

Afbeelding: Archieffoto BELGAIMAGE

De 28-jarige Marokkaanse terreurverdachte Mohammed A. - die wordt verdacht van ronselen voor de gewapende strijd en opruiing in het azc in Echt - wilde zijn jeugdvriend Hamza uit Marokko nareizen naar kalifaat van IS. De zorg voor zijn zieke moeder weerhield hem, zo vertelt hij de rechtbank in Rotterdam.

In een van de gesprekken met Hamza zei hij dat de droom van het leven is "dat ik een invasie wil beginnen, dat ik voldoende van mijn bloed wil schenken. Ik kom alleen terug in kleine stukjes. Ik smeek God mij deze droom te schenken."

Video's IS
A. wordt ervan verdacht twee mannen in het azc in Echt te hebben geworven voor de gewapende strijd door foto's en video's van Islamitische Staat te laten zien en hen er van te overtuigen dat deelname aan de strijd van IS het goede is.

Hij geniet ervan als hij gelovigen kan afslachten. Dat is de wil van de sharia, zou A. tegen de asielzoekers hebben gezegd, zegt officier van justitie Leonard Geuns.

Geschorst
De zitting is even geschorst en gaat vanmiddag verder. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →