Limburg moet nog ruim 1200 statushouders huisvesten

Print
Limburg moet nog ruim 1200 statushouders huisvesten

Afbeelding: iStock

Limburg moet dit jaar nog voor 1228 vluchtelingen met een verblijfsvergunning een woning regelen. Tot nu toe zijn 711 mensen gehuisvest.

Dat blijkt uit recente cijfers van het COA. Dat aantal is beduidend lager dan vorig jaar. Toen moesten de Limburgse gemeenten in totaal voor 2963 vluchtelingen een woning regelen.

Minder verblijfsvergunningen
Dat de taakstelling zoveel lager is komt doordat minder vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen. De asielstroom is gedaald en de mensen die asiel aanvragen, komen vaker uit landen die als veilig worden gezien. Ook komen er meer vluchtelingen met de zogeheten Dublin-status. Die moeten terug naar het land waar ze als eerste staan geregistreerd.

Wettelijke taak
Gemeenten hebben de wettelijke taak om woonruimte te regelen voor vergunninghouders. Elk half jaar krijgen ze te horen hoeveel dat er moeten zijn. De taakstelling is gebaseerd op het aantal inwoners. Vooralsnog is 56 procent van de taakstelling tot 1 juli 2017 gerealiseerd. 

Syrië
Het afgelopen jaar vroegen 31.600 mensen asiel aan. Dat is bijna de helft lager als in 2015. Ruim een derde van de asielzoekers komt uit Syrië (34 procent), gevolgd door Eritrea (9 procent) en Albanië (5 procent). Ongeveer een kwart van de aanvragen werd gedaan door mensen uit een veilig land.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →