Justitie wil IS-ronselaar azc Echt vier jaar achter de tralies

Print
Justitie wil IS-ronselaar azc Echt vier jaar achter de tralies

Het asielzoekerscentrum in Echt. Afbeelding: De Limburger/Maartje van Berkel

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen de Marokkaanse asielzoeker Mohammed A. vanwege het ronselen voor de gewapende strijd van IS en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De 29-jarige terreurverdachte wordt verdacht van ronselen en opruiing in het asielzoekerscentrum in Echt.

Invasie
A. wilde zijn jeugdvriend Hamza uit Marokko nareizen naar kalifaat van IS, maar de zorg voor zijn zieke moeder weerhield hem, zo vertelde hij de rechtbank in Roermond. In een van de gesprekken met Hamza zei hij dat de droom van het leven is "dat ik een invasie wil beginnen, dat ik voldoende van mijn bloed wil schenken. Ik kom alleen terug in kleine stukjes. Ik smeek God mij deze droom te schenken."  

Foto's en filmpjes
A. Wordt ervan verdacht twee mannen in het azc in Echt te hebben geworven voor de gewapende strijd door foto's en video's van Islamitische Staat te laten zien en hen er van te overtuigen dat deelname aan de strijd van IS het goede is. Hij geniet ervan als hij gelovigen kan afslachten. Dat is de wil van de sharia, zou A. tegen de asielzoekers hebben gezegd, zegt officier van justitie Leonard Geuns.

Vrijspraak
Advocaat Michiel Pestman pleitte voor vrijspraak van A. omdat er volgens hem geen wettig en overtuigend bewijs is dat A. opruiende filmpjes heeft vertoond. Er is überhaupt geen bewijs dat er filmpjes zijn vertoond en welke dat dan zijn. Die verdenking leunt 'heel zwaar' op de verklaringen van 2 getuigen, stelt Pestman.

Vrijheid van meningsuiting
Daarnaast is er geen sprake van werving. Dat het A.'s overtuiging is dat leven in het kalifaat van IS de juiste weg is, vloeit voort uit zijn geloofsovertuiging en valt onder de vrijheid van meningsuiting en geweten, zei Pestman. "Ook als een mening wordt verkondigd die voor de meerderheid van de samenleving schokkend is." Er is niet opgeroepen tot haat of geweld, waardoor ook van opruiing geen sprake is, aldus Pestman. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →