OM in hoger beroep tegen agent die verdachte neerschoot

Print
OM in hoger beroep tegen agent die verdachte neerschoot

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond waarbij een agent geen straf kreeg voor het neerschieten van een verdachte in Susteren.

De rechtbank oordeelde twee weken geleden dat weliswaar vast was komen te staan dat de agent een verdachte had neergeschoten in mei 2015 in Susteren, maar dat hij geen straf verdiende.

Levensbedreigende situatie
De agent vreesde voor een levensbedreigende situatie en schoot de verdachte neer. Hoewel achteraf bleek dat de situatie niet levensbedreigend was, was devrees van de agent wel terecht, zo vond ook de rechtbank. 

Motorbendegeweld
Daarbij werd in ogenschouw genomen dat in de weken voorafgaand aan het incident er meerdere gevallen van motorbendegeweld in de regio Susteren plaats hadden gevonden. De agent dacht met een motorbendelid van doen te hebben die een vuurwerkbom tegen een woning had gegooid. Toen die dreigend op hem af kwam lopen loste de agent schoten. 

Psychose
Achteraf bleek het echter te gaan om een ongewapende man die in een psychose verkeerde en daarom niet luisterde naar de bevelen van de agent. De neergeschoten man liep blijvend letsel aan zijn been op.

Het OM zegt te beseffen welke impact het besluit heeft voor de agent, maar wil dat ook het gerechtshof een oordeel over de zaak velt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →