Stakingen bij Jumbo mogen gewoon doorgaan

Print
Stakingen bij Jumbo mogen gewoon doorgaan

Afbeelding: ANP

De stakingen in distributiecentra van Jumbo mogen doorgaan. Dat oordeelde de rechter donderdag in een door de supermarktketen aangespannen kort geding tegen de acties van de bonden.

De bonden gingen dinsdag over tot stakingen in de distributiecentra na eerdere stiptheidsacties in de strijd voor een nieuwe cao. Jumbo, dat toeleeft naar de voor supermarkten belangrijke paasdagen, vindt de acties disproportioneel en schadelijk.

Actierecht
Volgens FNV en CNV zijn de acties gerechtvaardigd volgens het actierecht, omdat de onderhandelingen met Jumbo waren stukgelopen en Jumbo niet ingaat op de eisen van de bonden. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent voor de 3500 medewerkers. Jumbo voerde deze week eenzijdig een loonsverhoging van 1,5 procent door.

Jumbo schermde met eerder gemaakte afspraken met de bonden om iets te doen aan het verschil tussen de relatief hoge lonen bij Jumbo ten opzichte van andere bedrijven in de branche. De bonden vonden dat die afspraken niet bindend waren.

Lege schappen
De acties kunnen op afzienbare termijn leiden tot lege schappen in de winkels. Dinsdag en woensdag kon Jumbo nog grotendeels interen op de reserves, maar bij voortzetting van de acties gaan de klanten het wel merken, zo stelde de advocaat van Jumbo.

Half miljoen euro
De schade door de acties was tot donderdag volgens Jumbo al een half miljoen euro. Dat bedrag zou verder kunnen oplopen tot 2 miljoen euro tijdens de gehele paasperiode. Daarnaast zou er ook forse immateriële schade en schade voor franchisenemers van Jumbo zijn.

Teleurgesteld
Of die dreigende schade reden is om een nieuw cao-voorstel te doen richting de bonden, kon een woordvoerster van Jumbo niet direct zeggen. "Wij zijn teleurgesteld door de uitspraak en beraden ons op vervolgstappen." De bonden gaven in een verklaring aan de stakingen door te zetten tot op hun eisen wordt ingegaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →