Eis: 250 euro boete voor beledigen Sylvana Simons

Print
Eis: 250 euro boete voor beledigen Sylvana Simons

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

De vier Limburgers die verdacht worden van belediging van Sylvana Simons moeten als het aan het openbaar ministerie ligt allen 250 euro betalen.

Justitie behandelt alle verdachten hetzelfde, ongeacht hun spijt, persoonlijke situatie, de lengte en lading van de boodschap. Zo kan het dat tegen een 42-jarige Sittardenaar die op Facebook alleen de drie woorden ‘Blijft een AAP’ zou hebben achtergelaten, dezelfde straf is geëist als tegen een man van 28 uit Born die een complete scheld serenade achterliet aan het adres van Simons. 

Zwartepieten
De ‘strontteef’ van een 67-jarige Roermondenaar en de ‘mediaslet die genomen wil worden door de partij DENK en een stadion vol zwartepieten’ van een 50-jarige Venlonaar moeten met dezelfde geldboete worden bestraft, vindt justitie.

In twee dagen zijn voor de rechtbank in Amsterdam 22 mensen gedaagd op verdenking van racisme, opruiing en belediging van de politica en BN’er Simons. Daaronder vier Limburgers, die geen van allen ter zitting waren verschenen. Dat is relatief veel – alleen uit Zuid-Holland kwamen meer verdachten. Wel vielen de mannen uit Sittard, Born, Roermond en Venlo allen in de lichtste categorie: belediging.

22 meest ingrijpende reacties
Sylvana Simons heeft met name rond de zwartepietendiscussie veel vitriool over zich heen gekregen, in totaal heeft ze dertig- tot veertigduizend bijdragen op diverse sociale media bekeken en vooral laten bekijken door collega’s en stagiaires. Het Openbaar Ministerie heeft de 22 meest ingrijpende geselecteerd en laten voorkomen.

'Mislukte negerin'
Dat is veel te selectief, stelde de Venlose advocaat Heuvelmans. "Waarom is er geen aangifte gedaan tegen Prem, tegen Giel Beelen en Johan Derksen? Prem riep ‘mislukte negerin’. Waarom zit hij niet hier? Dit is willekeur." Tegen hun uitspraken is geen aangifte gedaan, zegt het OM. "Anders zouden we die zeker onderzoeken."

Dierentuin
Volgens advocaat Bergmans van de Sittardse verdachte hebben Simons en justitie verzuimd de context van de woorden ‘Blijft een AAP’ te leveren. "Ik lees nergens aan af dat de woorden betrekking hebben op een vrouw. Het kan ook op een nieuwsitem over een dierentuin slaan. Bovendien ontkent mijn cliënt dit te hebben geschreven. Hij heeft zijn i-Pads en telefoons altijd openstaan. Dit moet door een van zijn collega’s of kinderen zijn gedaan."

"Veel woorden hebben context nodig, maar deze niet. Soms kunnen drie woorden veel zeggen”, reageerde officier van justitie Vreekamp.

Stom en onnodig
De man uit Born liet via zijn raadsman Maessen weten dat zijn opmerking stom en onnodig was, "maar spijt is een groot woord". De Venlonaar blijft bij zijn woorden ofwel ‘poets wederpoets, zoals ze in Venlo zeggen’. Bovendien, "zij verpest het voor de kinderen", aldus diens advocaat Heuvelmans.

'Roetmop'
Het woord aap is door meerdere van de donderdag verschenen verdachten gebruikt. Ook ‘roetmop’ werd besproken. Is het racistisch of valt het in dezelfde categorie als kaaskop, bleekscheet, bolle en dom blondje, zoals de advocaat van een 49-jarige vrouw uit Ridderkerk, die ieder jaar voor zwartepiet speelt.

Simons woonde het hele proces bij. Rechtbankpresident Klomp kapittelde haar nadat ze zich schamper had geuit over uitspraken van verdachten. De rechtbank doet 18 mei uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen