Elf grote velden met zonnepanelen in Limburg

Print
Elf grote velden met zonnepanelen in Limburg

Afbeelding: Istock

Venlo / Hoensbroek / Susteren / Venray / Maastricht / Kerkrade-centrum / Bingelrade / Meijel - Het Waterschapsbedrijf Limburg laat op elf plekken in de provincie grote velden met zonnepanelen aanleggen. Ze komen in de buurt van rioolwaterzuiveringsinstallaties te liggen.

Dat is meestal ver van de bebouwde kom. De in totaal 33.000 zonnepanelen gaan energie leveren voor de waterzuivering.

Doelstelling
Met een investering van 14,5 miljoen euro is het een van de grotere zonneprojecten in Nederland. Volgens bestuurslid Michel Bouts wordt zo in één klap de doelstelling bereikt om 40 procent van de benodigde energie in 2020 duurzaam op te wekken. Die doelstelling hebben de waterschappen afgesproken met de rijksoverheid. 

Waterschapsbedrijf Limburg haalt jaarlijks enorm veel troep uit 150 miljoen kuub afvalwater. Dat kost veel energie. Ruim 28 procent van die energie wekt het zuiveringsbedrijf al zelf op door het slib te vergisten tot biogas. Daarmee wordt elektriciteit geproduceerd. 

Rendabel
Door de komende drie jaar 33.000 zonnepanelen aan te schaffen, die 8,5 miljoen kWh per jaar gaan opwekken, wil het waterschapsbedrijf de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie met 12,3 procent opvoeren. 

Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat de investering zonder meer rendabel is. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak van het kantoor in Roermond, dat op dit moment wordt verbouwd. 

Limburg
Het eerste zonneveld wordt aangelegd naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Maastricht-Heugem. Daarna volgen (in willekeurige volgorde) Venlo, Roermond, Hoensbroek, Susteren, Venray, Maastricht- Limmel, Rimburg, Gennep, Kerkrade (Kaffeberg) en Meijel. 

Eind 2019 is het totale project gereed. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen