Ophef over bekladde grafstenen blijkt misverstand

Print
Ophef over bekladde grafstenen blijkt misverstand

Afbeelding: Loraine Bodewes

Graven op de begraafplaatsen aan de Hutweg en Groenstraat in Eijsden waren onlangs beklad met een groot blauw kruis. Om aan te geven dat ze geruimd moesten worden, zo blijkt nu.

Je verwacht een bordje, desnoods een afzetting met rood lint of een kruisje op de áchterzijde van de grafsteen van een graf dat geruimd moet worden. Maar niet dat er op vandaalachtige wijze een groot blauw kruis over de voorkant van een grafsteen gespoten wordt.

Toch is dat wat Hub Schroen uit Eijsden aantrof toen hij onlangs de begraafplaats aan de Hutweg in Eijsden bezocht. "Ik kom daar dagelijks omdat mijn vrouw en zoon daar begraven liggen, maar vond deze aanpak toch wel schokkend. Ik dacht aanvankelijk aan een kwajongensstreek."


Gemarkeerd graf - Foto: Hub Schroen

Misverstand
Totdat bij navraag een van de onderhoudsmensen Hub Schroen vertelde dat het om graven ging die geruimd moesten worden omdat de grafrechten verlopen waren. Schroen zegt dat hij zijn beklag heeft gedaan bij de gemeente Eijsden-Margraten, maar dat hij daar van het kastje naar de muur is gestuurd. "Daar verwezen ze naar de uitvoerder, dat ik met hem contact moest opnemen. Dus dat schoot niet op."

Extern bedrijf
Woordvoerster Yvette Schattenberg van de gemeente erkent de fout maar legt die bij het externe bedrijf dat voor het ruimen van de graven was ingehuurd. "Het heeft de betreffende graven gemarkeerd op een wijze die voor het gemeentebestuur onacceptabel is. Nog dezelfde dag is begonnen met het ruimen van deze graven. Wij betreuren dit incident en zullen erop toezien dat dit in de toekomst niet meer voorkomt."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen