Blog uit Bahrein: de stille sjouwers van de Grand Prix

© De Limburger

© iStock

© iStock

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De Formule 1-karavaan trekt dit weekend naar de Perzische Golf voor de Grand Prix van Bahrein. Onze verslaggever Hans Straus is er het hele weekend bij en brengt verslag uit.

Hans Straus

Bahrein is een relatief kleine eilandstaat met 1,4 miljoen inwoners in de Perzische Golf. Ingeklemd tussen de kust van Saoedi-Arabië en Qatar telt het 33 eilanden, waarvan het grootste 55 kilometer lang en 8 kilometer breed is. Daarop liggen de hoofdstad Manama en Sakhir, waar het F1-circuit is. Oliestaatje Bahrein, strikt geregeerd door koning Hamid bin Isa Al Khalifa, is het thuis van de Amerikaanse vijfde vloot en daarmee een belangrijke bondgenoot van de VS.

DroogteOlie, toerisme en de goede band met de Amerikanen moeten de lokale economie draaiende houden. Maar de olie raakt binnen afzienbare tijd op, zo is de verwachting hier en de toeristen komen ook voor de Grand Prix van Bahrein niet in grote drommen naar de zandbak. Dat laatste klinkt een beetje oneerbiedig, maar is de harde waarheid. Zonder olie geen geld, zonder geld geen water. Bij elke boom hier zie je een zwarte waterslang die hem in leven moet houden.

Kunstmatige plekDat water drinken ook de vele duizenden Indiase gastarbeiders die in opdracht van lokale projectontwikkelaars maar hotels en woon-compounds blijven bouwen. Lukraak in het zand. In wijken die geen ziel lijken te hebben, geen kern. Voor westerse ogen is Bahrein een kunstmatige plek. Tijdelijk haast, want de woestijn zal dit alles toch een keer opslokken als de oliebronnen opdrogen en er geen geld meer voor water is?

Het is te hopen dat de Indiase gastarbeiders, als het ooit zo ver komt, elders emplooi kunnen vinden. Het zijn de stille sjouwers van Bahrein. Ze parkeren je auto bij het hotel, dragen je koffers en draaien zelfs de kraan voor je open in de toiletruimte van een doorsnee restaurant. Buiten ruimen ze elk rommeltje op van het plaveisel, schuilend voor de zon onder een piepklein parapluutje.

Sprookje waarmakenOp het circuit van Bahrein, ’s avonds prachtig verlicht en fraai overkapt, sjouwen ze tapijten door de paddock om het sprookje van Duizend en één nacht waar te maken. En dat alles in de wetenschap dat de inheemse bevolking op ze neerkijkt. Natuurlijk, ze hoeven hier geen WK-stadion te bouwen in levensgevaarlijke omstandigheden zoals in Doha (Qatar, 2022) waarbij al de nodige slachtoffers zijn gevallen. Maar wie bericht over hun dagelijkse afzien in Bahrein? Niemand, want het bouwen van het zoveelste anonieme hotel ligt niet onder de loep van de wereldpers.

Ondertussen spelen de kinderen van die gastarbeiders aan de voet van ons hotel in Al Juffair ’s ochtends cricket op een stoffige parkeerplaats. Dromend misschien van een internationale carrière die ze wegvoert van dit kale eiland onder die genadeloze zon. Of misschien vinden ze buiten cricket spelen met hun vriendjes gewoon leuk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee