Fiscus neemt uitgaven failliet educatiecentrum onder de loep

© De Limburger

De failliete stichting Ithaka Science Center is het doelwit van een onderzoek van de Belastingdienst. De fiscus zet vraagtekens bij enkele uitgaven van het voormalige educatiecentrum in Tegelen.

Marco van Kampen en John Verstraelen

In totaal ontving Ithaka meer dan vier miljoen euro aan overheidssubsidies en sponsorbijdragen.

FaillietIn juni 2013 ging het failliet, een jaar na de opening. Oud-Statenlid Margriet van Tulder, één van de twee directeuren van Ithaka, bevestigt dat de stichting door de fiscus onder de loep is genomen.

ExpositiesDe 'zakelijkheid' van sommige kostenposten worden door de Belastingdienst betwist. Het gaat onder meer om geld dat is uitgegeven aan de officiële opening. Ook kosten die gemaakt zijn voor het bezoeken van Amerikaanse exposities worden als 'niet-zakelijk' betiteld. "Het zijn zaken die de Belastingdienst niet kan plaatsen, maar die wij wél kunnen onderbouwen. Het onderzoek heeft lang geduurd. Maar ik zie de conclusies met vertrouwen tegemoet. Er is volgens mij geen sprake van misstanden."

Een medewerker van Stimulus OP Zuid, de uitvoeringsorganisatie voor EU-subsidies in de drie zuidelijke provincies van Nederland, stelt dat een dergelijk onderzoek 'zelden' voorkomt.

In de uitzending van Reporter Radio (KRO-NCRV ) op NPO Radio 1 wordt zondag tussen 19.00 en 20.00 uur aandacht besteed aan de Ithaka-casus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee