Omwonenden 'funplas' Roermond: inspraak is wassen neus

De werkzaamheden zijn al in volle gang.

De werkzaamheden zijn al in volle gang.© De Limburger/Stefan Koopmans

Een wassen neus en een toneelspel. Zo omschrijven de bewoners van De Weerd in Roermond de inspraak rond de ontwikkeling van de Noorderplas, die ondernemer Perry Houkes in een ‘funplas’ wil transformeren.

Gertie Driessen

Volgens de bewoners belijdt de gemeente burgerparticipatie louter met de mond. Achter de schermen op het stadhuis wordt volgens hen alles gedaan om Houkes zoveel mogelijk te faciliteren.

BeachclubsDe eigenaar van het luxe vakantieresort Marina Oolderhuuske heeft onlangs de Noorderplas gekocht, waarmee hij grootse plannen heeft. Er moeten onder meer allerlei vormen van waterrecreatie komen, restaurants en beachclubs, een kabelbaan naar het Designer Outlet en een kartcentrum.

Extern bureauHoukes heeft zijn plannen begin 2017 op het stadhuis gepresenteerd, waarna de gemeente besloot een zogeheten ontwikkelingskader voor de stedelijke Maasplassen op te stellen. Dat moet een antwoord geven op de vraag: wat willen we nu eigenlijk met al dat water. Een extern bureau werd ingeschakeld om de wensen van omwonenden en watersporters te inventariseren.

WerkzaamhedenHoewel het ontwikkelingskader nog in de maak is, vinden rond de plas al allerhande werkzaamheden plaats. Dat bevreemdt de buurt, mede omdat haar onlangs tijdens een informatieavond nog verzekerd is dat er geen vergunningen zijn aangevraagd door de ondernemer. Dat blijkt wèl het geval. Bovendien doet de gemeente in een mail naar de buurt de werkzaamheden af als ‘regulier onderhoud en beheer’, terwijl voor eenieder duidelijk is dat Houkes al druk aan de slag is.

Zelf ontkent de ondernemer dat allerminst. "Ik wil deze zomer al starten met de wakeboardbaan en een aantal andere onderdelen." Volgens Houkes overlegt hij regelmatig met gemeente en andere instanties over zijn plannen. "Ze zijn er op het stadhuis erg van gecharmeerd."

LeerprocesVerantwoordelijk wethouder Raja Moussaoui erkent dat de gemeente in een leerproces zit wat betreft burgerparticipatie en het misschien niet allemaal even handig heeft aangepakt. Volgens haar wordt de inspraak van alle belanghebbenden wel degelijk serieus genomen en is Houkes geen enkele toezegging gedaan.

De raad heeft straks overigens niets meer te zeggen over het ontwikkelingskader voor de stedelijke Maasplassen. Volgens Moussaoui beslist louter het college daar te zijner tijd over.

Zaterdag in De Limburger meer over de plannen voor de Noorderplas en de grieven van omwonenden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee