Grote verschillen in criminaliteit verschillende motorbendes

© iStock

Tussen motorbendes in Nederland bestaan grote verschillen als het om criminaliteit gaat.

ANP

Bij de ene heeft bijna iedereen een strafblad, maar er zijn ook bendes die hierin niet verschillen van de groep rijders van 'gewone' motorclubs.

OnderzoekDat is een van de uitkomsten van een onderzoek van de universiteit Leiden, waarbij samen met de politie de criminele geschiedenis van zeshonderd bij de politie bekende leden van zogenoemde Outlaw Motor Gangs (OMG’s) is bekeken. Van welke motorbende iemand lid is heeft dus waarschijnlijk effect op de criminele loopbaan, stelt hoogleraar criminologie Arjan Blokland van de universiteit. Hoe dat komt is nog niet duidelijk.

StrafbladVan alle onderzochte leden van motorbendes heeft ruim 80 procent een veroordeling achter zijn naam staan. Bij de 'gewone' motorclubs, waarvan ter vergelijking een groep van driehonderd rijders van dezelfde leeftijd onder de loep werd genomen, is dat ruim 30 procent. In de onderzoeksresultaten, die zaterdag zijn gepubliceerd op de website van de politie, staan geen namen van motorbendes- of clubs.

1800 ledenDe politie schat dat vorig jaar ongeveer 1800 mensen lid waren van een motorbende. Bij leden die werden aangehouden was dat onder meer om zaken als afpersing en prostitutie en drugs- en wapenhandel.

Meer dan tien veroordelingenVan de veroordeelde OMG-leden uit het onderzoek heeft 28 procent meer dan tien veroordelingen. Zij komen ook vaker (een op de drie) dan de andere onderzochte motorrijders (een op de tien) al voor hun 24e in aanraking met justitie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee