Beveiliging gevangenis Ter Peel wordt opgeschroefd

© Archieffoto ANP

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) verscherpt later dit jaar de beveiliging van gevangenis Ter Peel in Evertsoord.

Daan de Hulster

Van de twee huidige ingangen blijft er nog maar één in gebruik. Auto’s van personeel moeten buiten de poort geparkeerd worden. Bestaand hekwerk van maximaal drie meter hoog wordt vijf meter hoog. Er komt stroomvoerende draad in de hekken en DJI voert camerabewaking aan de rand van het terrein in.

Verouderde staatReden voor de aanpassingen is volgens DJI de verouderde staat van het hekwerk. Omdat dit vervangen moet worden, is volgens een woordvoerder van DJI meteen de gehele situatie in kaart gebracht. Volgens hem is het onwenselijk dat medewerkers eigen voertuigen binnen de gevangenispoorten parkeren. Die auto’s kunnen nu niet gecontroleerd worden.

Iedereen, ook bezoekers en toeleveranciers, komen straks via één centrale ingang aan de Driekooienweg de gevangenis binnen. Nu is die alleen bestemd voor vrachtverkeer. De entree aan de Patersstraat, nu nog in gebruik voor bezoekers en personeel, verdwijnt.

Meer bewegingsvrijheidVoordeel van de betere beveiliging van het buitenterrein is volgens DJI dat gevangenen binnen de instelling meer bewegingsvrijheid kunnen krijgen. Momenteel kan bijvoorbeeld niet iedere gedetineerde op het buitenterrein in de groenvoorziening werken. Volgens DJI voldoet de beveiliging van Ter Peel momenteel aan alle geldende normen. Bedoeling is in september te starten met de werkzaamheden.

OverlegMogelijk wordt dit later omdat met omwonenden nog overleg volgt over de verkeersveiligheid op de Driekooienweg. Volgens Era Seijkens van Overlegplatform Evertsoord levert de toekomstige vermenging van auto’s en fietsers op die weg gevaar op vanwege het ontbreken van een fietspad. "We gaan de komende tijd kijken hoe we tot elkaar kunnen komen", aldus Seijkens. "In het verleden is dat altijd wel gelukt, dus ik verwacht wat dat betreft geen problemen." DJI laat weten naar de bewoners te gaan luisteren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee