Gevreesde kernproef blijft uit, gevaar is nog niet geweken

Noord-Korea toonde vandaag de intercontinentale ballistische raket KN-08 die volgens militair analisten op termijn het Amerikaanse vasteland kan bereiken.

Noord-Korea toonde vandaag de intercontinentale ballistische raket KN-08 die volgens militair analisten op termijn het Amerikaanse vasteland kan bereiken.© AD/AP

De gevreesde kernproef van Noord-Korea is vandaag uitgebleven, maar de gevaren zijn nog niet geweken, waarschuwt het buurland Japan. Fumio Kishida, de minister van Buitenlandse Zaken, wijst erop dat Noord-Korea op 25 april de verjaardag van het Volksleger viert en ‘die dag mogelijk aangrijpt voor een test.’

Gerben van 't Hof

De spanningen rond Noord-Korea zijn sterk opgelopen in aanloop naar de viering van de 105de geboortedag van Kim-il Sung, de stichter van Noord-Korea en de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Op satellietfoto's is te zien dat de Noord-Koreanen in Punggye-ri, een nucleair onderzoekscomplex in het noordwesten van het land, alles in gereedheid brengen voor een ondergrondse kernproef.

Amerikaanse militairen en het Zuid-Koreaanse leger hielden op hun beurt de grootste gezamenlijke oefening ooit. Noord-Korea vat die oefening op als een voorbereiding voor een invasie, zeker nu het Pentagon ook het vliegdekschip USS Carl Vinson naar het gebied heeft gestuurd.Dag van de ZonTijdens de Dag van de Zon marcheerden vandaag duizenden militairen over het centrale plein in de hoofdstad Pyongyang. Kim Jong-un keek, gekleed in een zwart kostuum met wit overhemd, toe. Hij lachte en klapte.De Noord-Koreaanse staatstelevisie waarschuwde de VS ondertussen om te stoppen met de 'militaire hysterie' tegen het land, anders zal 'wraak volgen.'Tijdens de parade toonden de Noord-Koreanen hun intercontinentale ballistische KN-08 en KN-14 raketten. Noord-Korea heeft ze nog niet getest, maar volgens defensiespecialisten kunnen deze raketten op termijn het Amerikaanse vasteland bereiken.

Han Song Ryol, de viceminister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, waarschuwt voor oorlog als de Verenigde Staten zijn land blijven provoceren. OnderzeeërsOok de Pukkukson was te zien, een raket die van onderzeeërs kan worden afgevuurd en een bereik van duizend kilometer heeft. De middellangeafstandsraket Musadan die op een vrachtwagen voorbijreed, komt ver genoeg om de Amerikaanse militaire basis in Guam te raken.Noord-Korea heeft tot dusverre tal van raketproeven gedaan en vijf nucleaire tests uitgevoerd. De laatste was tot dusver de krachtigste kernproef.

Klaar voor oorlogHet Noord-Koreaanse leger zal zijn nucleaire wapenarsenaal blijven uitbreiden, zegt de vice-minister van buitenlandse zaken Han Song Ryol. Hij stelt dat Pyongyang geen andere keus heeft nu de Amerikaanse president Donald Trump zich 'gevaarlijker en agressiever'opstelt tegenover Noord-Korea dan zijn voorganger Barack Obama. ,,We zijn klaar voor de oorlog als Trump het wil,’’ aldus Han.Washington heeft gezegd militaire actie niet uit te sluiten als Noord-Korea een nieuwe kernproef doet. Viceminister Han sluit op zijn beurt niet uit dat die test er gewoon komt. ,,Het zal gebeuren als het hoofdkwartier de tijd er rijp voor acht.’’Han vindt ook dat Trump de Noord-Koreanen tegen de haren strijkt met zijn tweets. Zo twitterde de president onlangs dat ‘Noord-Korea voortdurend problemen zoekt’. Handel stilleggen Ook schreef Trump dat de Chinese regering de handel met het buurland, dat sterk afhankelijk is van China, stil moet leggen om Noord-Korea zo te dwingen te stoppen met het kernwapenprogramma. Deze week ging Trump nog een stap verder. Als China niet krachtiger optreedt, zullen de Amerikanen zelf actie ondernemen, dreigde hij. Voor de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi is de maat vol. Hij zegt nu dat de VS en Noord-Korea allebei moeten stoppen met provoceren en dreigen en met elkaar in gesprek moeten gaan. ,,China is graag bereid daarbij te helpen.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee