Roda velt concurrent Sparta in degradatiekraker

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar de overwinning smaakte na afloop des te zoeter. Roda JC behaalde zaterdagavond in een ware degradatiekraker een cruciale zege op Sparta: 3-1. De Kerkradenaren sprongen op de ranglijst over de Rotterdammers heen en mogen blijven hopen op rechtstreekse handhaving in de eredivisie.

Redactie

Met ruim 15.000 toeschouwers op de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion ging Roda energiek van start. Abdul Ajagun kreeg na tien minuten al een dot van een kans na een verkeerde terugspeelbal, maar kreeg de bal niet langs keeper Kortsmit. Vijf minuten later maakte de snelle, wendbare Nigeriaan dat meer dan goed. Na een voorzet op maat van Rosheuvel kopte hij de openingstreffer binnen: 1-0.

Regie stevig in handenDe thuisploeg hield de regie stevig in handen en drukte de Rotterdammers ver terug op eigen territorium. Schahin en Van Velzen namen het doel onder vuur, maar vonden steeds de vuisten van Kortsmit. Na een half uur spelen moest Roda de teugels laten vieren en kwam Sparta beter in de wedstrijd. De Kerkradenaren kwamen onder druk, maar bleven het meest dreigend. Van Hyfte probeerde een artistieke omhaal, maar de bal dwarrelde langs de paal. Vlak voor rust teisterde de Roda-captain met een geweldige kogel de lat.

Flinke tegenvaller in rustIn de rust kreeg Roda een flinke tegenvaller. Centrumverdediger Frederic Ananou, een van de beste spelers dit seizoen, bleef met een blessure in de kleedkamer achter. Adil Auassar was zijn vervanger. Roda begon nonchalant aan de tweede helft en kroop door het oog van de naald toen Breuer in riante positie naast schoot. Maar de ploeg van Yannis Anastasiou tankte nieuwe spirit. Ajagun liet in de 62ste minuut de tribunes dansen toen hij zijn tweede treffer op scorebord schoot, na dramatisch verdedigen van Sparta: 2-0.

VermoeidRoda raakte zichtbaar vermoeid en moest zich tot verdedigen beperken, tegen een opponent die vol de aanval zocht. Van Moorsel liet het geelzwarte legioen sidderen toen hij de paal toucheerde. Even later was het alsnog raak. Verhaar krulde de bal fraai in de hoek naast Roda-goalie Van Leer: 2-1. De thuisploeg kwam vervolgens nog meer onder druk, maar met een krachtige counter werd Sparta definitief geveld. Na een lange, sterke solo van verdediger Kum werkte Rosheuvel de bevrijdende derde treffer in het doel: 3-1.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee