Dankzij een tand in zijn oog kan blinde John na 16 jaar weer zien

Print
Dankzij een tand in zijn oog kan blinde John na 16 jaar weer zien

Afbeelding: Still uit video 60 Minutes

De afgelopen zestien jaar werd John Ings langzaamaan blind. Het herpes virus tastte het zicht van de 72-jarige Australiër ernstig aan, ‘tot ik niks meer met mijn rechteroog kon zien en nog maar nauwelijks met mijn linkeroog’. Een operatie bracht uitkomst. Ings kan weer zien, dankzij een van zijn eigen tanden dat nu als ‘oog’ dient.

Het aangrijpende verhaal van Ings wordt vanavond (lokale tijd) uitgezonden door 60 Minutes en verscheen dit weekend al in verschillende Engelstalige media.

Slechter
"Mijn zicht werd de afgelopen zestien jaar alsmaar slechter", vertelt de 72-jarige man. "Het herpes simplex virus vrat zich een weg door de lenzen van mijn ogen." Tot hij bijna niks meer zag. Ings zag alleen nog een heel klein beetje door zijn linkeroog. 

Twee Australische specialisten brachten uitkomst. Shannon Webber en Greg Moloney opereerden Ings in het oogziekenhuis in Sydney. Ze voerden een osteo-odonto keratoprosthese uit, waarbij (kort gezegd) een tand gaat fungeren als nieuwe lens.

Complex
De complexe operatie, in Australië bijvoorbeeld pas één keer eerder uitgevoerd, betekende de laatste fase van een langdurige procedure. Eerder was de tand al uit de mond van Ings getrokken. Er was een gat in geboord en een lens in geplaatst. Vervolgens was de bewerkte tand in de wang van Ings genaaid, waar het drie maanden bleef zitten. 

"Op die manier raakte de tand verweven met de huid en kon deze zijn eigen bloedsomloop creëren." Na die periode werd de tand weer uit de wang gehaald, voor het linkeroog van Ings geplaatst en deels afgedicht met wat huid uit de mond. Daarin werd een gaatje gemaakt zodat Ings zijn nieuwe lens kon gaan gebruiken.

Succes
Ings zelf noemt de operatie een succes. "Eerst was het met dat oog alsof ik door een erg beslagen glas keek. Nu kan ik er weer mee zien."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →