Turkije stemt over nog machtigere Erdogan

Print
Turkije stemt over nog machtigere Erdogan

Afbeelding: AFP/Ozan Kose

Ruim 55 miljoen kiezers kunnen zondag in een referendum bepalen of ze de Turkse president Erdogan langer als de sterke man willen of liever hebben dat hij pas op de plaats maakt.

 Erdogan legt de kiezers een grondwetswijziging voor die de president tot een machtig regeringsleider en wetgever maakt.

Spannend
Peilingen en commentatoren voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders, maar een nipte overwinning voor het ja-kamp zou waarschijnlijk zijn.

Buiten Turkije konden eerder al drie miljoen Turken stemmen. Onder hen de 250.000 stemgerechtigden in Nederland. Bijna de helft kwam opdagen.

Bescheiden rol
Het parlement krijgt in Erdogans staatshervorming een bescheiden rol en de post van premier verdwijnt. Erdogan zegt dat de grote problemen beter kunnen worden aangepakt door een president met verregaande bevoegdheden. In de huidige grondwet is de president een ceremoniële figuur. De premier leidt de regering en het parlement gaat over de wetgeving.

Erdogan werd in 2003 premier, maar gaf die post in 2014 op, omdat hij om procedurele redenen niet nog een keer premier kon worden. Hij is sindsdien president. Hij wil die functie formeel aanpassen aan zijn ambitie het land geheel naar eigen inzichten te leiden.

Successen
Zijn successen als premier in de jaren 2003-2012 zijn de afgelopen jaren deels ongedaan gemaakt. Dat komt door onder meer de oorlog in Syrië, het terrorisme, de strijd met de Koerdische PKK, de twisten met zijn rivaal Gülen, de mislukte couppoging in juli en de repressie die daar op volgde.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →