80 procent van deelnemers loopt Kennedymars ook uit

Print
80 procent van deelnemers loopt Kennedymars ook uit

Archiefbeeld Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Sittard - 79 procent van de 2435 starters aan de Kennedymars in Sittard heeft de oudste 80 kilometertocht van Nederland ook weer daadwerkelijk uitgelopen.

Dat komt overeen met het langjarig gemiddelde. Wel kwamen meer wandelaars, die zaterdagochtend om 05:00 uur startten, pas na 01:00 binnen.

Weer
De regen in de loop van de ochtend en de kou (8 tot 9 graden) gedurende de dag waren onder wandelaars weliswaar het gesprek van de dag, maar de weersomstandigheden leidden volgens voorzitter Han Wolffs (foto) niet tot meer uitval, constateerde hij zondagmiddag.

Het aantal mensen dat met flauwtes door het Rode Kruis moest worden behandeld was volgens hem dit jaar op de vingers van een hand te tellen. Als het warm weer is is dat toch vaak het drievoudige, zegt hij.

Vergrijzing
Het aantal deelnemers aan de Kennedymars lag met 2435 een stukje lager dan in 2016 toen er nog 2504 wandelaars aan de start verschenen. Volgens Wolffs is dat hoe dan ook een gevolg van de vergrijzing. "Je ziet wel ieder jaar de nodige jongeren. Maar over de hele linie zijn dat geen blijvers."

Om tegemoet te komen aan de wens van veel wandelaars ook kortere afstanden te kunnen lopen, introduceerde de Kennedymars jaren geleden de Swentiboldmars (40 kilometer) en de Mini-Mars (10 kilometer). Maar ook daarvoor meldden zich dit jaar minder wandelaars aan. Wolffs wijt dat aan het slechte weer van zaterdag. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →