Philippe Gilbert wint vierde Amstel Gold Race na bloedstollende finale

Print

Gilbert viert zijn overwinning. Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Philippe Gilbert heeft zondagmiddag de Amstel Gold Race gewonnen.

Het is de vierde keer dat de Belg de winst grijpt in de wielerklassieker. In 2010, 2011 en 2014 schreef hij de overwinning ook al op zijn naam.

Lange finale
De 52e editie had anders dan de voorgaande jaren geen Cauberg in de slotkilometers en dat zorgde voor een spectaculaire en lange finale. Al op de Kruisberg en de Eyserbosweg (40 kilometer voor de finish) liet een aantal favorieten zich zien. Zeven renners reden uiteindelijk weg met daarbij grote namen als Philippe Gilbert en Sergio Henao. Ook de outsiders Michael Albasini en Jon Izagirre waren van de partij. Nathan Haas, José Joaquin Rojas en de Nederlander Bert-Jan Lindeman completeerden het zevental. 

Oversteek
Op de Keutenberg moest Lindeman de toppers vervolgens later gaan en deden Greg van Avermaet, Michael Kwiatkowski, Tim Wellens, Fabio Felline en Alejandro Valverde een ultieme poging om de oversteek te maken. Kwiatkowski slaagde daar in, de andere vier niet. 

Winnaar
Op de Cauberg zelf bleef het vervolgens rustig, maar met meer dan een halve minuut voorsprong was het op minder dan twintig kilometer van de finish wel al duidelijk dat de winnaar bij het zevental gezocht moest worden. 

Gilbert en Kwiatkowski
Op zes kilometer voor het einde reden Gilbert en Kwiatkowski samen weg van de rest van de kopgroep. Het duo sloeg in een moordend tempo al snel een gat van meer dan 20 seconden op hun achtervolgers. 

Gilbert en Kwiatkowski gingen uiteindelijk samen de sprint aan in een spannende finale. Kwiatkowski ging als eerste, maar moest uiteindelijk lijdzaam toezien hoe de Belg zijn vierde Gold Race pakte.