Feyenoord blijft op titelkoers na overwinning tegen Utrecht

Print

Toornstra viert zijn treffer tegen Utrecht. Afbeelding: ANP Pro Shots

Feyenoord heeft zondag op weg naar de landstitel aan een zware opdracht voldaan. De koploper van de eredivisie rekende in De Kuip met 2-0 af met FC Utrecht en staat daardoor ook na de 31e speelronde nog steeds bovenaan.

Jens Toornstra en Eljero Elia zorgden voor de doelpunten in de wedstrijd die voor Feyenoord onder hoogspanning stond.

Broos vertrouwen
Die spanning was in alles voelbaar in De Kuip. Twijfel en vertrouwen vechten al wekenlang om voorrang bij de Feyenoordfans, die zo smachten naar een kampioenschap. Soms waren ze zondag minutenlang stil, afgewisseld met fases waarin het stadion weer ouderwets kolkte. Het vertrouwen in Rotterdam is broos na een paar moeizame weken, waarin de club die al vanaf de eerste speelronde bovenaan staat verloor bij Sparta en Ajax en vorige week ook punten liet liggen tegen PEC Zwolle (2-2). De voorsprong op achtervolger Ajax slonk daardoor tot slechts één punt. Met FC Utrecht kwam bovendien de ploeg in vorm op bezoek.

Finales
Voor Feyenoord werd het treffen met de nummer vier van de ranglijst gezien als de lastigste opdracht van de vier 'finales' op weg naar de Coolsingel. Die spanning was overal voelbaar. Zeker voor rust worstelde Feyenoord vooral met zichzelf. Utrecht kwam er geregeld gevaarlijk uit, vaak met Sofyan Amrabat en Nacer Barazite als regisseurs. Na een diepe bal van Amrabat was Gyrano Kerk in de 31e minuut dicht bij de openingstreffer. Kerk omspeelde doelman Brad Jones, maar zag hoe zijn schot via het been van Bart Nieuwkoop op de paal belandde.

Toornstra
Feyenoord kreeg in de eerste helft wel wat kansjes, maar overtuigen deed het niet. Kort na rust gebeurde toch waar heel de Kuip naar snakte. Een diepe bal van Eric Botteghin werd door spits Nicolai Jørgensen precies voor de voeten van Toornstra gekopt, waarna de middenvelder met een lobje over doelman David Jensen zijn veertiende treffer van het seizoen maakte. Het leidde tot een explosie van vreugde in De Kuip, waar de supporters vervolgens nog heel lang stilletjes in spanning zaten, tot Elia in de tachtigste minuut met een prachtige knal de bevrijdende 2-0 maakte.