'Limburg moet zich wapenen tegen cyberterreur'

© iStock

Veiligheidsregio’s kunnen bijna alle incidenten aan. De volgende missie? Dat zijn ondenkbare dreigingen en de dreigingen van de toekomst, aldus Tijs van Lieshout, scheidend directeur van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Eric Seuren

Van Lieshout ziet daar dé uitdaging in voor veiligheidsregio’s in heel Nederland. „Veiligheidsregio’s zijn in principe voorbereid op 98 procent van alle incidenten. Er valt misschien wel wat op aan te merken achteraf, maar in de basis staan onze hulpdiensten er.”

CyberterreurMaar nu die twee procent. De ondenkbare dreigingen, maar ook dreigingen van de toekomst. Zoals cyberterreur. Met alle technieken van nu kan men via de router in de meterkast, de bron van je draadloze internetverbinding, zowat elk huis of bedrijf binnendringen en problemen veroorzaken.

Alerter wordenHet vraagt volgens Van Lieshout van veiligheidsregio’s dat ze zich ook hier meer tegen wapenen. Door zelf op een hoog niveau te presteren, maar ook door alerter te worden. In Limburg-Noord heeft hij daar al aan gewerkt met een veiligheidsinformatiecentrum. Een plek waar alle informatie - offline en online - binnenkomt en gebruikt wordt om gerichte acties te verrichten: van het bestrijden van de crisis tot het verzorgen van goede publieksvoorlichting.

Lees het complete interview met Tijs van Lieshout in De Limburger van dinsdag

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee