Gold Race-winnaar Gilbert niet in Waalse Pijl en Luik

© Cor Vos

Philippe Gilbert stapt niet op de fiets voor de komende twee klassiekers in de Ardennen. De Belg, die zondag voor de vierde keer de Amstel Gold Race won, blijkt door een val tijdens de koers door Zuid-Limburg een scheurtje in zijn nier te hebben opgelopen.

Redactie

Philippe Gilbert ging onderuit in de Amstel Gold Race.De artsen hebben de renner van Quick-Step een week rust voorgeschreven, zodat hij niet kan starten in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.In de bermGilbert was halfkoers gevallen in de afdaling bij het Drielandenpunt en lag een tijdje de pijn te verbijten in de berm. De Belgische kampioen stapte toch weer op de fiets en maakte er alsnog een glorieuze race van, die hij won na een eindsprint met zijn Poolse medevluchter Michal Kwiatkowski.Naar ziekenhuis"Toen ik viel, voelde ik pijn, maar toen ik eenmaal weer op de fiets zat, ging het steeds beter en verdween geleidelijk aan de pijn. Maar na de huldiging keerde de pijn in mijn onderrug terug en besloten we ter controle naar het ziekenhuis te gaan'', vertelt de 34-jarige Waal in een persbericht van zijn ploeg.

De latere winnaar Gilbert ging bij de Vaalserberg onderuit in de Gold Race. foto ANP

Scheur in nierIn het ziekenhuis werd een kleine scheur in zijn rechter nier geconstateerd. ,,Het is niet ernstig. Als het goed herstelt, kan ik over een week de training hervatten'', aldus de man die dit voorjaar kleur gaf aan de klassiekers. Hij won de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race en gold als grote kandidaat voor de eindzege in zowel Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik.TopvormGilbert, die ter observatie nog een dag in het ziekenhuis blijft, kijkt zeer tevreden terug op zijn voorjaar. "Het is een van mijn beste jaren. Natuurlijk spijt het me dat ik deze week niet kan fietsen, want ik ben in topvorm.''