Kon de timing van boer Riks nog beroerder?

Riks vertelt Marit dat hij niet verliefd op haar is.

Riks vertelt Marit dat hij niet verliefd op haar is. © Screenshot KRO-NCRV Boer zoekt Vrouw

Angela de Jong is al jaren fan van Boer zoekt Vrouw en schrijft elke week een column over de aflevering van zondagavond.

Angela de Jong

Dat Riks bij vlagen een lompe boer is, wisten we. Maar in de uitzending van zondagavond sloeg zijn timing werkelijk alles. Denk je als Marit lekker lui neer te ploffen na een dagje skiën, een beetje rozig tegen elkaar aan te hangen op een berenvel, de brandende voetjes omhoog en een borrel onder handbereik, maar wat gebeurt er?

Niet verliefdDe boer zegt uit het niets, patsboem, dat het niks wordt. Dat hij niet verliefd is en dat het ook niet meer verandert. Au! Dat voelde ik zelfs in mijn hart, laat staan wat er op dat moment door Marit heen ging. Die twee tranen die langzaam over haar wangen biggelden; ik had zó met haar te doen.Stomkop‘Riks, stomkop!’ wilde ik naar de tv gillen. Zo leuk als Marit komen ze toch niet dagelijks langs in dat verlaten Canada. Doe nou niet zo nodeloos ingewikkeld, vent. Maar ja. Ook dit hoort bij de liefde en het leven én dus Boer zoekt Vrouw. Gevoel laat zich niet dwingen. Ik geloof er niks van dat Riks bang is of te veel nadenkt. Leer mij de mannen kennen. Als ze écht verliefd zijn, is er niks dat ze tegenhoudt, twijfel en verstand al helemaal niet.

Marit en Riks. Screenshot KRO-NCRV Boer zoekt VrouwVrijgezelHoe rot ook voor Marit, het benadrukt tegelijk hoe bijzonder het is dat het bij drie boeren wél is gelukt. Vooralsnog dan, hè. Het zou niet voor het eerst zijn, als er volgende week toch weer eentje als vrijgezel opdraaft bij de reünie met Yvon. Maar dat zien we dan wel, nu geniet ik nog even lekker na van al dat prille geluk. Die hoogtijdagen van verliefdheid, dat simpelweg genoeg hebben aan elkaar, een zoen, een blik - ik werd er pardoes een sentimentele ouwe taart van. O ja, zo voelde dat. Wat heerlijk voor Herman en Fleur, Marc en Annekim en David en Mara.

SchattigDavid en Mara! Die zou ik door Riks helemaal vergeten. Mijn mond viel nog net niet open toen hij haar naam noemde. Die had ik écht niet zien aankomen. Ik vreesde zelfs een moment dat hij Susanne en Mara allebei naar huis ging sturen, omdat hij gewoon niet kon kiezen. Maar wat zijn ze schattig samen. Goed gedaan, David! Mijn man zegt het al jaren: je moet ook nooit naar mij luisteren. SpelletjeEn dan Olke. Arme, verliefde Olke. Het heeft er alle schijn van dat Sandra een spelletje heeft gespeeld en hij daar de dupe van is. Wat een hete citytrip had moeten worden, is veranderd in Expeditie Zuidpool. Tegen elke willekeurige vreemdeling aan de bar doet Sandra warmer en spontaner dan tegen de boer van wie ze nog geen twee dagen geleden amper kon afblijven. En dan ook nog een aparte kamer eisen. Dat beeld van die grote vriendelijke reus in zijn eentje in de hotellift, op weg naar een leeg bed en - hoe wrang - een lege hottub… Ik had het ook bij hem - juist bij hem - zo graag anders gezien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee