Waarnemers: referendum Turkije oneerlijk verlopen

Aanhangers van president Erdogan op straat in Istanbul nadat hun leider de overwinning claimde.

Aanhangers van president Erdogan op straat in Istanbul nadat hun leider de overwinning claimde.© ANP

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeggen in een rapport dat het Turkse referendum van zondag onder oneerlijke omstandigheden is verlopen. De Turkse oppositie wil dat de uitslag ongeldig wordt verklaard.

Redactie

Volgens de OVSE hadden de twee partijen geen gelijke kansen. Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden om zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de standpunten van het ja-kamp dat de macht van de Turkse president wil vergroten.

"Hoewel er zondag weinig problemen waren, vond het referendum plaats onder omstandigheden waarin democratische vrijheden werden onderdrukt door de noodtoestand die in Turkije sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar is ingesteld,'' zei Cezar Florin Preda, het hoofd van de OVSE-waarnemers bij het referendum.

GeheimDe grootste oppositiepartij van Turkije heeft aan het kiescollege van het land gevraagd de uitslag van het referendum ongeldig te verklaren.

Volgens Bulent Tezcan, vicevoorzitter van de CHP, hebben veel Turken niet met volledige privacy hun stem kunnen uitbrengen. Ook zouden veel stemmen in het geheim zijn geteld.

Kwaad bloedOok het door de kiescommissie toestaan van stembiljetten zonder de benodigde stempel heeft kwaad bloed gezet bij de oppositie. Het is niet bekend hoeveel van deze stembiljetten zijn toegelaten.

De partij heeft al aangekondigd tot aan de hoogste rechter te zullen doorprocederen. Mocht dat geen resultaat hebben, dan overweegt de CHP de zaak aan te kaarten bij het Europees Hof voor Rechten van de Mens.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee